Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhrožoval, že někoho zabije, přesto ho pustili! Pak zavraždil knihovnici Hanku

Autor: ČTK, simao, zb - 
26. května 2015
13:26

Do vazby neputoval, skončil na psychiatrii, kde se v minulosti léčil. 29letý Vlastislav z Plzně je hlavním podezřelým v případu vraždy knihovnice Hanky, ze které se jen velmi těžko vzpamatovávají v Horní Bříze. Údajného vraha umístili na uzavřené oddělení psychiatrie. Již v minulosti však prý trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije. Přesto se dostal na svobodu a... skutečně vraždil!

Byl hospitalizován na psychiatrii v Dobřanech, propustili ho však na ambulantní léčbu. Devětadvacetiletý muž z Plzně, který v pondělí po poledni ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

Po lékařském vyšetření byl umístěn do uzavřeného oddělení psychiatrie v Dobřanech. Nyní probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu vraždy, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Trestní stíhání konkrétní osoby může být zahájeno až podle výsledků znaleckého posudku o duševním zdraví pachatele. "Bude se čekat na posudek a podle něj bude policie dále postupovat," řekla mluvčí. Obvyklá lhůta k jeho zpracování je šest týdnů.

Na začátku roku přitom muž podle zjištění Blesk.cz podstoupil psychiatrické léčení právě v Dobřanech. Bylo ale nedobrovolné – ještě než rozhodl soud o jeho dalším setrvání v léčebně, tak ho lékaři propustili.

Muže přijali totiž bez jeho souhlasu. Jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije, uvedl server iDnes.cz. Nedobrovolnou hospitalizaci pacienta musí léčebna do 24 hodin oznámit soudu. "My jsme rozhodli, že muž je v léčebně v souladu se zákonem a že je zapotřebí, aby tam zůstal," řekl předseda Okresního soudu Plzeň-jih Radovan Hronek. Soud měl k dispozici vyjádření ošetřujícího lékaře. Podle Hronka musí soud do tří měsíců od první hospitalizace pacienta rozhodnout, zda dále trvají důvody k tomu, aby byl zadržován v léčebně.

Pustili ho, i když vyhrožoval vraždou

Léčebna ale rozhodla, že muže propustí, a dala to jen na vědomí soudu, který další řízení zastavil. Podle informací obyvatel čtyřapůltisícového městečka šlo přitom o problémového muže.

Pachatel pondělní vraždy z místa činu utekl, ale policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží, kde žil. Do knihovny patrně chodil pravidelně na internet. Ženu, narozenou v roce 1987, tam bodl do zad. Zraněním na místě podlehla. "Na případu pracují krajští kriminalisté," uvedla mluvčí Kohoutová. Vyhodnocují například stopy a vyslýchají svědky vraždy. 

marie60 ( 26. května 2015 17:46 )

marie60 ( 26. května 2015 17:41 )

..může se ledacos stát.

kdoasi ( 26. května 2015 17:21 )

Kdy bude zahájeno trestní stíhání těch,kteří rozhodli o propuštění?!? Fascinuje mě věta "léčebna rozhodla,že muže propustí"...KDO je "léčebna"??

danuska555 ( 26. května 2015 17:15 )

Takovéto zrůdy by měli okamžitě zneškodnit! Neeeee aby se valely po různých zarizenich,zadarmo se nazraly a nenesou vůbec za nic zodpovědnost! Smažky znuděne životem, se nikdy nenapravi! Tak na co čekate?

brejlak ( 26. května 2015 16:29 )

Pokud lékaři i soudci nebudou za svá chybná rozhodnutí trestáni, nic se nezmění. Když někdo z nedbalosti na jiném postu způsobí někomu smrt nebo újmu, nikdo se s ním nepáře. Tady, jak je vidět, to neplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání