Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Diadém velvyslancovy ženy se prodal v dražbě: Cena se vyšplhala na 1,44 milionu korun

Diadém
Diadém  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. května 2015
23:12

Diamantový diadém, který nechal téměř před sto lety pro svoji ženu vyrobit velvyslanec Československé republiky Vojtěch Mastný, se dnes v aukci síně Dorotheum prodal za 1,44 milionu korun. Na dotaz ČTK to uvedla ředitelka české pobočky Dorotheum Mária Gálová s tím, že na českém trhu s uměním se něco podobného objevilo zřejmě poprvé. 

Prodej čelenky začal na 360 000 korunách a po pár minutách se dostal na 1,2 milionu korun, což je konečná cena bez aukční přirážky. „U této položky jsme očekávali zvýšený zájem, protože jde o neobvyklý a mimořádně hodnotný šperk se zajímavým příběhem,“ uvedla Gálová. O diadém soupeřili čtyři zájemci po telefonu z řad slavných aristokratických rodin v Evropě. „Přáli jsme si, aby tento klenot zůstal v rukou české majitelky, ale zřejmě ještě nenastala doba, kdy naše společenské špičky dokážou takový skvost docenit,“ míní Gálová. 

Diadém představuje mistrovské dílo, které bylo s největší pravděpodobností vytvořeno počátkem 20. století v některém z předních evropských klenotnických domů v Londýně či Berlíně. Ve vyšších společenských vrstvách byl tehdy diadém neodmyslitelnou součástí úpravy účesu pro slavnostní příležitosti, jako byly například plesy, koncerty či velká rodinná setkání. V období mezi lety 1890 až 1920 byl téměř povinnou součástí společenského oděvu dámy při audienci u královského dvora. 

Prodaný diadém tvoří tisícovka diamantů v celkové hmotnosti přibližně 12 karátů. Diamanty jsou zasazeny do platiny, uprostřed je osm velkých diamantů starého briliantového brusu. K diadému se nedochovala nosná konstrukce, lze ho však použít k dalšímu přepracování na nový šperk. 

Velvyslanec Mastný byl za první republiky vyslancem v Londýně, Římě a naposledy i v Berlíně. Stál v čele československé delegace, která byla v září 1938 přizvána do Mnichova, ale vlastních rozhovorů mezi Adolfem Hitlerem, Éduardem Daladierem, Nevillem Chamberlainem a Benitem Mussolinim se nezúčastnil. Výsledkem schůzky byla mnichovská dohoda o rozbití Československa. Po válce byl Mastný krátce uvězněn, po únoru 1948 se stal politicky nepřijatelnou osobou. Většinu svého majetku vydal státu a ve svých 80 letech si na jídlo vydělával poskytováním lekcí z jazyků. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi