Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sebevražedný útok v Saúdské Arábii má na svědomí 21 mrtvých a 80 zraněných

Autor: ČTK, zrk - 
23. května 2015
08:45

Islámský stát opět udeřil! Tentokrát v Saúdské Arábii přímo v mešitě v době polední modlitby. Sebevražedný útok si vyžádal 21 životů a dalších 80 lidí je zraněno.

Dějištěm útoku byla modlitebna ve vesnici Kadí v oblasti Katíf, již obývají šíité, kteří jsou v sunnitské Arábii v menšině. Hlavní nemocnice v Katífu požádala dobrovolníky, aby přišli darovat krev potřebnou k ošetření raněných.

Hlava šíitského islámu v království muftí Abdal Azíz bin Abdalláh Šajch v televizi atentát označil „za zločin, který má rozeštvat Saúdské Araby a vyvolat problémy v zemi“.

„Teroristický atentát si vyžádal 21 mrtvých a 81 zraněných, z nichž 12 je v kritickém stavu,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Na sociálních sítích se objevily snímky zakrvácených těl a modlitebních koberců. Někteří svědci atentátníka označili za Pákistánce, podle jiných byl oblečen od afghánského šatu. Zamíchal se mezi věřící a pak své nálože odpálil.

K akci se přihlásili radikálové z IS, kteří ovládají rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. Atentát údajně spáchal abú Ámir Nadždží, jehož fotografii islamisté zveřejnili spolu s prohlášením. Vzhledem ke jménu údajného atentátníka, které odkazuje na region Nadždž v okolí Rijádu, je možné, že pocházel ze Saúdské Arábie. IS se dnes přihlásil i k podobnému útoku na šíitskou svatyni v jemenské metropoli Saná, při němž bylo zraněno 13 lidí.

Šéf IS abú Bakr Bagdádí loni vyzval saúdskoarabské příznivce této skupiny k útokům na šíity. Království v minulých měsících zatklo několik sunnitských extremistů podezíraných z přípravy útoků.

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel a zhruba dva miliony z nich vyznávají šíitský islám. Většina z nich obývá právě východní oblast, která je bohatá na naleziště ropy. Šíité si už dlouho stěžují na diskriminaci v zemi, která vyznává striktní vahhábitskou podobu sunnitského islámu.

Oblast Katíf byla centrem šíitských protestů proti údajné diskriminaci v roce 2011. Při zásazích policie zemřelo 27 lidí a 250 skončilo ve vězení. Odborníci se obávají, že zapojení Rijádu do bojů proti šíitům v Jemenu domácí konflikt ještě vyostří.

Bílý dům dnešní útok odsoudil a označil jej za tragický čin. K jeho autorství se ale Washington vyjádřil opatrně. Proces, který má určit pachatele atentátu, nadále probíhá, uvedl podle AFP mluvčí prezidenta USA Baracka Obamy Josh Earnest.

kuromrd ( 23. května 2015 09:37 )

a tobě z toho ruplo v bedně, vejre

gogo ( 23. května 2015 09:30 )

Američané destabilizovali přepadením Iráku, Afghanistánu, Libye a podporováním "povstalců" v Sýrii celé oblasti, kde svrhli tamní vlády (byť autoritářské) a vyvolali zde anarchii, chaos a uprchlické tsunami mířící na Evropu. Američané sázeli vítr a Evropa sklízí bouři...

Zobrazit celou diskusi