Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na pařený sýr ze Slovenska: Našli v něm bakterie listerie

Pařený sýr ze Slovenska obsahoval bakterie listerie, upozornila Státní veterinární správa
Pařený sýr ze Slovenska obsahoval bakterie listerie, upozornila Státní veterinární správa  (Autor: Státní veterinární správa)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
16:39

Pokud jste dostali chuť na přírodní pařený sýr, na tento si nechte najít chuť. Při kontrole v něm totiž našli nebezpečné bakterie listerie.

Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před konzumací přírodního pařeného sýra od slovenského výrobce, který nese označení Nite prírodné. Výrobek obsahuje nebezpečnou bakterii listerie, informoval ČTK mluvčí správy Petr Pejchal.

Bakterie byla potvrzena v celkem 64 kilogramech výrobku. Distributorovi se podařilo stáhnout z prodeje přes 20 kilogramů závadného sýra, zbytek se prodal. "Státní veterinární správa v této souvislosti doporučuje, aby případní zákazníci vrátili zakoupené výrobky v místě prodeje," uvedl Pejchal.

Sýrové nitě vyráběné společností Bačovské sýry se sídlem v Žilině se prodávaly v prodejnách DeNuevo v obchodních centrech v Praze, Hradci Králové a Jihlavě a také v rámci farmářských trhů na různých místech republiky. Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách.

Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí zpravidla odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

tuba24 ( 30. dubna 2015 23:10 )

ten kod neznamena kde bol tovar vyrobeny - stitok tam lepi distributor. Krajinu povodu urcuje to co je napisane v: "Vyrobene v/na: xxx". V tomto pripade je to slovensko. Na mandarinkach ktore dodava slovensky distributor mas kod 858, ale pochybujem ze na slovensku niekto mandarinky vo velkom pestuje a dodava do obchodnych retazcov. Najma ak na stitku je napisane ako povod spanielsko...

ochcallis ( 30. dubna 2015 19:08 )

je tam napsáno vyrobeno na Slovensku

turan ( 30. dubna 2015 18:06 )

Aký Slovenský sýr?My máme kód 858 a nie 298,bohvie kde bol vyrobený?V Polsku?Vy máte 859!

Zobrazit celou diskusi