Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejošizenější potraviny v Česku! Na toto jídlo a pití si dávejte pozor

Autor: Barbora Kabátová, zrk - 
17. dubna 2015
05:02

Víno šizené vodou nebo med říznutý cukrem. Spolu s džemy, lihovinami a rybami patří k pěti nejčastějším falšovaným potravinám u nás.

Falšovatelům přitom Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělila vloni pokuty ve výši 100 milionů korun!

I když pokuty vzrostly o necelých 40 milionů korun ročně, neznamená to, že by se falšovalo víc, ale spíše že se prohřešky výrobců daleko více odhalují. Jakost potravin sleduje totiž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která v loňském roce udělila výrobcům, kteří šidili, průměrně pokutu 53 tisíc korun.

Video 5 potravin, které výrobci šidí tak, abyste to nepoznali! - Barbora Kabátorá, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

„Je to téměř třikrát vyšší průměrná suma, než jaká byla před třemi lety,“ řekl ředitel Odboru kontroly laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora na včerejší tiskové konferenci.

Zatímco před dekádou se inspekce zabývala pravostí odrůd brambor, dnes řeší především falšované víno, med, džemy, ryby nebo lihoviny.

Jak se nejčastěji podvádí?

Do potraviny se přidá levnější složka – např. nedeklarované křehčení masa či ředění olivového oleje jinými oleji.

Ve výrobku jsou nedeklarované suroviny – např. nepovolené nebo nedeklarované použití strojně odděleného masa (SOM) v masných výrobcích.

Nastavení potraviny ke zlepšení jejích vlastností – např. nedovolená aromatizace vín nebo nedeklarované přibarvování těstovin. 

Klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce – např. vydávání dovozových vín za moravská.

Víno: JAK SE FALŠUJE: Třeba přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv.

Víno: JAK SE FALŠUJE: Třeba přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv. Víno: JAK SE FALŠUJE: Třeba přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv. | Foto: scom

Lihoviny: JAK SE FALŠUJE: Denaturačními činidly a lihem jiného než deklarovaného původu.

Lihoviny: JAK SE FALŠUJE: Denaturačními činidly a lihem jiného než deklarovaného původu. Lihoviny: JAK SE FALŠUJE: Denaturačními činidly a lihem jiného než deklarovaného původu. | Foto: scom

Med: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním cukrů nebo cukerných sirupů.

Med: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním cukrů nebo cukerných sirupů. Med: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním cukrů nebo cukerných sirupů. | Foto: scom

Džem: JAK SE FALŠUJE: Nedodržením deklarovaného obsahu ovoce.

Džem: JAK SE FALŠUJE: Nedodržením deklarovaného obsahu ovoce. Džem: JAK SE FALŠUJE: Nedodržením deklarovaného obsahu ovoce. | Foto: scom

Ryby: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním vody nebo např. kyseliny citronové.

Ryby: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním vody nebo např. kyseliny citronové. Ryby: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním vody nebo např. kyseliny citronové. | Foto: scom

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mememumu ( 17. dubna 2015 12:40 )

Nebylo by jednodušší dokázat, že ty kecy, co tu bleješ, jsou pravda? Aha, u lži to nejde. Tak to jo.

mememumu ( 17. dubna 2015 12:26 )

Ne, nebylo dostatek ani náhodou. A křivá obvinění si nech pro svoje podsvinčata, ju, grázle tupá?

vipasenysenator ( 17. dubna 2015 12:22 )

Pan učitel je blbec a vůbec ho neposlouchej, komunisti a jejich elektorát rychle vymírají a než řekneš švec, bude s nima ámen.

pepen ( 17. dubna 2015 12:20 )

Dementi-všeho bylo opravdu dostatek,měli jsme hospodářství-masa,zeleniny bylo dostatek!!!Bohužel taková *** nejsem-nekradu a nepodvádím!!!Tady se od roku 1990 nedělá nic jiného-než tuneluje,krade!!!Myslím kdyby byl zákon o nabití majetku-který není-tak polovina Čechů je bez majetku a zavřená!!!!!! A ty mezi nimi!!!!

pepen ( 17. dubna 2015 12:20 )

Dementi-všeho bylo opravdu dostatek,měli jsme hospodářství-masa,zeleniny bylo dostatek!!!Bohužel taková *** nejsem-nekradu a nepodvádím!!!Tady se od roku 1990 nedělá nic jiného-než tuneluje,krade!!!Myslím kdyby byl zákon o nabití majetku-který není-tak polovina Čechů je bez majetku a zavřená!!!!!! A ty mezi nimi!!!!

Zobrazit celou diskusi