Nejošizenější potraviny v Česku! Na toto jídlo a pití si dávejte pozor
Víno šizené vodou nebo med říznutý cukrem. Spolu s džemy, lihovinami a rybami patří k pěti nejčastějším falšovaným potravinám u nás.
Falšovatelům přitom Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělila vloni pokuty ve výši 100 milionů korun!
I když pokuty vzrostly o necelých 40 milionů korun ročně, neznamená to, že by se falšovalo víc, ale spíše že se prohřešky výrobců daleko více odhalují. Jakost potravin sleduje totiž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která v loňském roce udělila výrobcům, kteří šidili, průměrně pokutu 53 tisíc korun.
„Je to téměř třikrát vyšší průměrná suma, než jaká byla před třemi lety,“ řekl ředitel Odboru kontroly laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora na včerejší tiskové konferenci.
Zatímco před dekádou se inspekce zabývala pravostí odrůd brambor, dnes řeší především falšované víno, med, džemy, ryby nebo lihoviny.
Jak se nejčastěji podvádí?
Do potraviny se přidá levnější složka – např. nedeklarované křehčení masa či ředění olivového oleje jinými oleji.
Ve výrobku jsou nedeklarované suroviny – např. nepovolené nebo nedeklarované použití strojně odděleného masa (SOM) v masných výrobcích.
Nastavení potraviny ke zlepšení jejích vlastností – např. nedovolená aromatizace vín nebo nedeklarované přibarvování těstovin.
Klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce – např. vydávání dovozových vín za moravská.
Víno: JAK SE FALŠUJE: Třeba přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv.
Lihoviny: JAK SE FALŠUJE: Denaturačními činidly a lihem jiného než deklarovaného původu.
Med: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním cukrů nebo cukerných sirupů.
Džem: JAK SE FALŠUJE: Nedodržením deklarovaného obsahu ovoce.
Ryby: JAK SE FALŠUJE: Přidáváním vody nebo např. kyseliny citronové.
Nebylo by jednodušší dokázat, že ty kecy, co tu bleješ, jsou pravda? Aha, u lži to nejde. Tak to jo.