Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proruského poslance a novináře prý zavraždili neobanderovci

Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
16:55

K nedávným vraždám ukrajinských proruských aktivistů Igora Kalašnikova a Olese Buzyny se přihlásila organizace zvaná Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). V e-mailu to napsala politologovi Volodymyru Fesenkovi. UPA byla ve 40. a 50. letech minulého století bojovou složkou ukrajinských nacionalistů vedených Stepanem Banderou. O její soudobé jmenovkyni se veřejnost nyní dozvěděla poprvé.

Kalašnikov, bývalý poslanec za Stranu regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, byl zastřelen před svým domem ve středu. Buzynu, promoskevského novináře a donedávna šéfredaktora ukrajinského listu Segodňa, stihl stejný osud o den později. Policie dosud po vrazích pátrá marně.

V médiích se objevilo mnoho spekulací o pozadí obou vražd. Hovoří se o provokaci Moskvy, která má poštvat veřejné mínění proti ukrajinským národovcům, či o likvidaci svědků, kteří by mohli vypovídat o pochybném zákulisí hnutí Antimajdan, jež se stavělo proti prozápadním demonstracím v Kyjevě.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko dnes vyslovil domněnku, že vraždy mohou být dílem radikálních ukrajinských nacionalistů, jimž skrytě vedla ruku ruská tajná služba, aniž by to atentátníci věděli.

Podle Fesenka se e-mailový vzkaz zmiňuje i o odpovědnosti UPA za smrt několika dalších ukrajinských proruských politiků, jejichž úmrtí v nedávné době vzrušilo ukrajinskou veřejnost a podle některých novinářů zůstalo nevysvětlené.

Jde zejména o únorovou údajnou sebevraždu bývalého poslance Strany regionů Mychajla Čečetova, který vypadl ze 17. patra obytného domu v Kyjevě, nebo o březnovou smrt jeho stranického kolegy Stanislava Melnyka, který se zastřelil nedaleko Kyjeva. Neobjasněné zůstalo úmrtí Oleksandra Peklušenka, bývalého šéfa Záporožské oblasti, který byl v polovině března nalezen s prostřelenou hlavou.

UPA byla v minulém století ozbrojenou složkou Organizace ukrajinských nacionalistů vedené Banderou. Za války bojovala za nezávislost Ukrajiny, odpovědná je ale za kruté vyvražďování tisíců Poláků a Židů. Po skončení války likvidovala oddíly UPA Rudá armáda a sovětská tajná policie NKVD, některé jednotky se pokoušely proniknout přes tehdejší Československo na Západ. Poslední oddíly UPA byly v lesích na západě Ukrajiny zničeny až na přelomu 50. a 60. let.

tgbg ( 17. dubna 2015 17:26 )

No jo, Zase Putler. Zase Putler. Neobanderovci z Ruska, řízení vrahem a fašistou Putlerem.

Zobrazit celou diskusi