Česká kuchyně na Expu? Utopenci, zavináče a smažák!

Českou kuchyni na Expu zastoupí i smažák
 (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
9. dubna 2015
07:05

Zvěřinové speciality, ale i utopence, zavináče nebo smažený sýr nabídnou gastronomické provozy v českém pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Hostům budou vařit šéfkuchaři významných českých hotelů a restaurací, a to z českých surovin dopravovaných z tuzemska. Celkově se bude na přípravě jídel podílet pět desítek lidí, řekl dnes novinářům za provozovatele Bohumil Bochňák. Italské Expo se otevře 1. května a potrvá do konce října.

Zaujmout Italy a ještě k tomu v Miláně, které je známé jako město designu a gastronomie, nebude podle Bochňáka snadné. Proto se provozovatelé rozhodli vsadit na starodávnou mysliveckou kuchyni zahrnující pokrmy ze srnčího, kančího, daňčího, zaječího masa i pernaté zvěře. "Jsem přesvědčen o tom, že česká kuchyně je nejzajímavější právě zvěřinovou kuchyní," řekl Bochňák. Ceny jídel zatím nebyly stanoveny, čeká se, jak je nastaví ostatní. Třetinka piva by podle předběžných odhadů mohla stát kolem tří eur a hlavní jídlo od deseti do dvaceti eur.

Návštěvníci výstaviště budou moci zavítat do dvou českých restaurací, jedna bude s obsluhou a nabídne zvěřinová jídla, druhá bez obsluhy má být zaměřena na pivo a českou kuchyni. V nabídce zvěřinové restaurace budou například bažantí řízečky, které podle Bochňáka bývají na jídelních lístcích českých restaurací spíše výjimečně, dále zvěřinový guláš, jelení a daňčí steak nebo srnčí se šípkovou omáčkou, které Bochňák řadí mezi nejznámější zvěřinové pokrmy v Česku. "Naši šéfkuchaři dělají tuto omáčku ze skutečných šípků a zahušťují ji perníkem, takže je voňavá a je to skutečně delikatesní pokrm," dodal.

Chybět podle něj nemůže ani zajíc na smetaně, což je podle Bochňáka drahá surovina a prakticky biomaso. "Zajíců je velmi málo, dokonce jednu dobu u nás nebyli skoro vůbec, takže se dováželi z Francie," připomněl.

V druhé restauraci, takzvané tankovně Pilsner Urquell, se budou kromě tradičních jídel, jako je vepřo knedlo zelo, svíčková nebo kachna, podávat třeba utopenci či zavináče. "Je to naprostá česká rarita, český strávník si nedovede představit pivo bez těchto dvou předkrmů," míní Bochňák, který je zvědav na to, co na utopence a zavináče řeknou italští a mezinárodní strávníci. V nabídce bude i smažený sýr, který je v tuzemsku na jídelním lístku snad každé restaurace. "Samozřejmě tento pokrm bude připraven na úrovni, která patří ke světové výstavě, ale chuťově to bude stále ten samý smažený sýr s tatarskou omáčkou," řekl Bochňák. Podrobnosti se zájemci dozvědí na dnes spuštěných webových stránkách www.exporestaurant.cz, kde si bude i možné rezervovat místa ve zvěřinové restauraci.

Italští organizátoři očekávají, že do konce října světovou výstavu v Miláně navštíví na 20 milionů lidí. Tvůrci českého pavilonu doufají, že jím projdou alespoň dva miliony návštěvníků. "Jsme jediní, kteří už zahájili zkušební provoz," připomněl generální komisař české účasti Jiří F. Potužník. Hned první den se ale podle něj zjistilo, že italští organizátoři napojili českému pavilonu obráceně pitnou a užitkovou vodu, takže provoz musel být na začátku na pár hodin přerušen.

dzery ( 9. dubna 2015 08:54 )

A před vámi komunisty bylo co?

pelagie ( 9. dubna 2015 07:59 )

dobrý humus, smažák ??

fotrpjotr ( 9. dubna 2015 07:08 )

To by mě zajímalo jaké špekáčky a sýr použijí,zda ty dnešní nejedlé chemické produkty,nebo vyrobené na zakázku,podle komunistické normy.

Zobrazit celou diskusi