Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úřad vydávající letecké průkazy nevěděl o psychických problémech kopilota letu 4U9525!

Autor: shp - 
7. dubna 2015
23:31

To oni vydávají letecká oprávnění v Německu, ale nikdo z úřadu Luftfahrtbundesamt (LBA) o psychických problémech kopilota letu 4U9525 nevěděl. Kdyby mu Lufthansa podala o Andreasu Lubitzovi (†27) plné údaje, 150 obětí letecké katastrofy mohlo ještě žít.

Kopilota Lubitze dlouhé roky sužovaly psychické problémy. V roce 2009 dokonce přerušil letecký výcvik kvůli chmurám. Leteckým instruktorům se přiznal, takže Lufthansa o jeho potížích věděla.

Když se z nich však Lubitz na nějaký čas dostal, umožnil mu letecký gigant ve výcviku pokračovat. „Byl stoprocentně schopen létat bez jakýchkoli omezení,“ tvrdil na tiskovce po tragédii Carsten Spohr, šéf Lufthansy.

Všemi následnými testy totiž prošel, včetně vstupních psychologických, které se už vícekrát neopakují. Jak uvedl list New York Post, LBA o Lubitzových problémech vůbec nic nevěděl.

Je přitom výslovnou povinností, aby Lufthansa, pod kterou spadají aerolinky Germanwings, jimž zřícený airbus patřil, LBA o psychických problémech svých pilotů informovala. Nic takového se ale nestalo. Lufthansa v současnosti kauzu Lubitz dál nekomentuje s tím, že nadále probíhá vyšetřování.

Zobrazit celou diskusi