Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kopilot hledal na internetu informace o maniakální depresi: S přezdívkou nebeský ďábel!

Autor: INT, lm, shp - 
5. dubna 2015
10:06

Že má v hlavě démony, věděl moc dobře sám. Andreas Lubitz (27), kopilot letu, který poslal k zemi airbus se 150 lidmi na palubě, si na internetu vyhledával informace o maniakální depresi. Pod přezdívkou, ze které v souvislosti s následujícími událostmi mrazí. Jeho internetové jméno bylo SkyDevil (nebeský ďábel)!

Letoun typu A320 dceřiné společnosti německé Lufthansy vzlétl 24. března dopoledne z Barcelony a mířil do Düsseldorfu. Na palubě byl hlavní pilot, kopilot, čtyři letušky a 144 cestujících, především ze Španělska a Německa.

Bylo mezi nimi například i 16 gymnazistů z města Haltern am See a jejich dvě učitelky. Letoun se na cestě zřítil do francouzských Alp. Nikdo na palubě nehodu nepřežil.

Analýza první skříňky ukázala, že pád letounu typu A320 společnosti Germanwings nejspíš způsobil druhý pilot. Nevpustil podle francouzské prokuratury kapitána do pilotní kabiny a stroj navedl na kurz, který skončil nárazem do horského masivu.

Následné vyšetřování ukázalo pravděpodobné psychické problémy 27letého druhého pilota Andrease Lubitze, který se asi rozhodl k sebevraždě a přitom zabil ostatních 149 osob na palubě letounu.

Němečtí vyšetřovatelé prohledali ordinace pěti lékařů, u kterých Lubitz hledal pomoc. Zajistili přitom zdravotní záznamy týkající se mladého kopilota. Po zveřejnění dohadů kolem Lubitze se vyšetřovatelům přihlásilo několik lékařů, které muž kontaktoval. Obrátil se podle časopisu Der Spiegel na neurology a psychiatry.

Nebeský ďábel

Podle deníku Abendzeitung si mladý kopilot na internetu pod přezdívkou SkyDevil (nebeský ďábel – pozn.red) na svém tabletu vyhledával informace o maniakální depresi, též známé jako maniodepresivní psychóza či bipolární afektivní porucha. Jedná se o těžkou formu psychiatrického onemocnění, která se vyznačuje poruchou vyšších funkcí mozkových.

Dochází při něm k velmi těžko zvladatelným výkyvům nálad, střídajících se v cyklech, od pocitů nekonečné euforie až k ochromujícím depresím. U této nemoci existuje u pacientů zvýšené riziko pokusů o sebevraždu, zvlášť pokud není léčena.

Touto chorobou trpěli i zpěvák Kurt Cobain (†27), herec Vlastimil Brodský (†81) a skladatel Karel Svoboda (†68). I oni si nakonec vzali život.

Video Pilot – masový vrah: Co se dělo, než záměrně poslal 149 lidí na smrt? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Dvě nouzová přistání

Letadla společnosti Germanwings se od tragédie potýkají s problémy, které mají za následek předčasná přistání. V pátek byl nucen let 4U3882 z Hannoveru do Říma předčasně přistát v Benátkách. Pilot letu uvedl, že se jednomu z pasažérů a dalšímu člověku z posádky udělalo velmi špatně. V sobotu pak letadlo německé nízkonákladové společnosti, letící z Kolína nad Rýnem do Benátek, bylo nuceno předčasně přistát ve Stuttgartu kvůli úniku oleje.

e.44 ( 7. dubna 2015 12:34 )

Jasněěěěěěě, nebyl to maniodepresivní sebevrah, byl to muslimský konvertita http://pravyprostor.cz/ma-nemecko-sve-11-zari-co-pilot-andreas-lubitz-byl-pry-konvertita-k-islamu/

1pravda ( 7. dubna 2015 11:55 )

Je neuveriteľné ako niektoré ovce žerú všetko čo im médiá predhodia.

milosuvadvokat ( 5. dubna 2015 16:47 )

mair ( 5. dubna 2015 16:21 )

O čem jiném by psali? Další letadlo nespadlo, Kovarčíka už pohřbili bez nich. A redaktoři Blesku musí taky z něčeho žít. A tak se kopíruje a vymýšlejí kraviny.

frnda.vegeta ( 5. dubna 2015 15:40 )

Naprostý souhlas

Zobrazit celou diskusi