Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velikonoční vejcobraní: Ty největší zajímavosti o symbolu svátku jara

Autor: zp - 
6. dubna 2015
05:01

Ještě před pár lety jsme věřili, že po snědení vajíčka nám prudce stoupne cholesterol v krvi, tím pádem se ucpou cévy a dostaneme infarkt. Teď víme, že vajíčko je nenahraditelné a že je v něm obsaženo všechno dobré. Ostatně jsou v něm přece živiny pro růst nového života. Co všechno jste nevěděli o vejcích, které jsou symbolem Velikonoc?

Co obsahuje

Vitamin B1

Thiamin – je důležitý pro činnost srdce, pro svaly i nervový systém.

Vitamin D

Reguluje činnost slinivky a také je výborný pro mozkovou aktivitu nebo krevní tlak.

Vitamin B2

Riboflavin má antioxidační účinky a působí blahodárně na játra.

Vitamin B6

Pyridoxin je například důležitý při tvorbě červených krvinek, působí na zdraví kůže a dobré trávení.

Obsahuje i další vitaminy, například E, A, 512, B9, a také minerály vynikající pro činnost hormonů, růst kostí, jako je jód, selen, fosfor, kalcium, železo a karoteny,…

Tvar a velikost

Některá vejce, především ptáků hnízdících na útesech, jako jsou alkouni, mají na jedné straně výraznou špičku. Je to proto, aby se neskutálela do moře.

Naopak ptáci žijící v dutinách mají vejce kulovitá. Zvláštní tvar mají také vejce ptáka emu – jsou výrazně podlouhlá a tmavozelená, takže připomínají avokádo.

Nejmenší vejce snáší kolibřík, váží 0,25 g. Naopak největší vejce dostanete od pštrosa – bude vážit 750–1600 g.

Největší slepičí vejce přihlášené do Guinnessovy knihy rekordů mělo 169 gramů a bylo asi tak třikrát větší než běžné „emko“.

Snesla ho německá slepice rekordmanka. V zásadě je to tak, že vejce představuje asi čtvrtinu hmotnosti ptáka.

Počty

227 ks

Za rok každý z nás zkonzumuje přes dvě stě vajíček. Celosvětově se uvádí průměrné číslo 227. U nás je to ještě víc – kolem 240…

1–4 denně

Kolik vajec slepice snese? Záleží na plemeni, na tom, kolikátou snášku má – při první snáší více menších vajec, při druhé méně větších. Zpravidla denně snese 1–4 vejce.

Cholesterol

Vajíčko obsahuje značné množství cholesterolu – 391 mg na 100 g – ovšem na druhé straně obsahuje také lecitin, který cholesterol v krvi snižuje a je vynikající pro zdraví očí.

60 kalorií

Jedno průměrné vajíčko natvrdo uvařené má jen 60 kalorií. Kdybyste ovšem chtěli držet vaječnou dietu, je třeba myslet na to, že náš žlučník nemá rád příliš mnoho vajec…

Roční spotřeba

 

ROČNÍ SPOTŘEBA ROČNÍ SPOTŘEBA | Blesk

Snášky vajec

SNÁŠKY VAJEC SNÁŠKY VAJEC | Blesk

Tři žloutky

Možná jste už mezi slepičími produkty narazili na podivné úkazy – dvou- až třížloutková vejce, vejce ve vejci, písek v bílku nebo různé barevné abnormality.

Vše je dílem toho, co slepice sezobne, a také tím, co se děje v jejím vejcovodu.

naidka ( 6. dubna 2015 08:35 )

HODY HODY DOPROVODY Já jsem velký koledník, nečekaně jsem k vám vnik. Jarním proutím zmrskám prcku, nemoci vás minou vskutku. Za to chci jen pentličku na mou malou metličku.

Zobrazit celou diskusi