Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kopilot na tabletu hledal, jak je zabezpečený kokpit. Den před smrtí

Autor: ljš, ČTK - 
2. dubna 2015
16:43

Všechno dopředu plánoval! Kopilot Andreas Lubitz si podle vyšetřovatelů na internetu hledal nejen způsoby sebevražd, ale také detaily, jak je v airbusu zabezpečený kokpit.

V den, kdy byla nalezena druhá černá skříňka z letadla smrti, zveřejnili němečtí vyšetřovatelé výsledky prohlídky Lubitzova tabletu, který zabavili v jeho düsseldorfském bytě. Ta ukázala, že si kopilot pouhý den před smrtí na internetu hledal informace o způsobech sebevražd a o zabezpečení dveří kokpitu.

Chtěl si být zřejmě jist, že neexistuje žádný další mechanismus, kterým by se jeho kolega, kterého se chystal zamknout mimo kokpit, mohl dostat dovnitř.

"Historie v prohlížeči nebyla vymazána," uvedla prokuratura k tomu, jak se jí podařilo zmíněné informace získat. Uživatel tabletu hledal jednak léčebné metody, ale i způsoby toho, jak spáchat sebevraždu. "Přinejmenším v jednom dni se dotyčný vícero minut zabýval vyhledáváním informací o dveřích kokpitu a o bezpečnostních opatřeních," dodala prokuratura.

Němečtí vyšetřovatelé nicméně podle DPA nezveřejnili přesné znění hesel, podle kterých pilot údaje na webu hledal. "Kvůli rozsahu dokumentů a množství dat nelze v nadcházejících dnech další výsledky z vyšetřování očekávat," dodala prokuratura.

Video Pilot - masový vrah: Co se dělo, než záměrně poslal 150 lidí na smrt? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Na vinu kopilota ukazuje nahrávka palubního záznamníku. Podle vyšetřovatelů využil pilot toho, že kapitán odešel z kokpitu na toaletu. Zpět ho již nepustil a záměrně zahájil klesání, čímž letadlo navedl do horského masivu. Tyto skutečnosti by měl potvrdit nález druhé černé skříňky.

Během vyšetřování také vyšlo najevo, že Lubitz trpěl psychickými problémy a že v minulosti měl údajně sebevražedné sklony.

ellka ( 4. dubna 2015 21:20 )

Len pre istotu, ci sa neda lietat aj inak ako ho ucili na vycviku

ellka ( 4. dubna 2015 21:20 )

Este ze kopilot nehladal navod na lietanie

stejne ( 2. dubna 2015 21:30 )

Meme jdu čučet na krimi, až se vrátím doufám, že tu budu mít tvoji odpověd. Čau.

stejne ( 2. dubna 2015 21:29 )

Máš pravdu, protože den co den přináší nové a nové kydy a vlastně si Lufthansa se.re sama do bot. Pokud to byl takovej psychouš, pak jsou vinni oni, že ho nechali létat. Spíš si ho vyhlédli, protože věděli, že se léčil a je to dobrá obět. Na začátku jsem si myslela, že to bylo tak jak říkali. Blázen to sletěl do Alp, ale tak jak se chovají politici, média je to divný, až moc.

stejne ( 2. dubna 2015 21:26 )

A spadne na tebe strom, zabije je blesk, propíchne tě rozzuřenej bejk...nikde nejsi jistej.

Zobrazit celou diskusi