Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Předal jsem náklaďák Hepnarové... A ona jela vraždit!

Autor: Jan Doležal - 
28. března 2015
14:07

Pár hodin před masakrem seděl za volantem Pragy RND. Vozu, kterým Olga Hepnarová (†23) zabila osm lidí! Petr Brožka (69) byl předposlední, kdo řídil náklaďák smrti.

Petr Brožka pracoval jako jeřábník v tehdejším Pražském dopravním středisku. Podnik v Horních Měcholupech tenkrát provozoval půjčovnu nákladních automobilů. Brožkovi si v té době koupili chalupu ve Šluknovském výběžku.

„Potřeboval jsem tam odvézt nějaké věci, a tak jsem si jako zaměstnanec půjčil firemní náklaďák,“ vzpomínal Petr Brožka.

V osudný den se kolem desáté dopoledne vrátil z chalupy zpátky do Prahy. „U garážmistra čekala nějaká ženská, a hned jak jsem dorazil, auto si ode mě vzala. Přišla si ho vypůjčit jako každý jiný zákazník,“ vyprávěl Petr Brožka.

Vzpomínal, že byla skoro prázdná nádrž a on Hepnarové řekl, že musí nejdřív natankovat. „Odsekla, ať se o to nestarám, že si dokáže poradit sama. Překvapilo mě, že mě tak odpálkovala,“ popisoval.

Hepnarová nasedla do auta a za necelé čtyři hodiny provedla nejmasovější vraždu v tehdejším Československu.

Trest smrti

Olga Hepnarová se chtěla pomstít všemu a všem. Nasedla 10. července 1973 do nákladního auta a přesně ve 13:45 hodin vjela do lidí na tramvajové zastávce.

Osm namístě zemřelo, šest bylo zraněno těžce a šest lehce. Byla odsouzena k trestu smrti a 12. března 1975 popravena.

Chtěla co nejvíc mrtvých

Když Olga Hepnarová nasedla do náklaďáku a odjela uskutečnit svůj plán pomsty, tramvajovou zastávku v tehdejší ulici Obránců míru v Praze několikrát minula.

Zdálo se jí totiž, že tam stojí málo cestujících, a ona chtěla zmasakrovat co nejvíc lidí. S tím, že bude dopadena, počítala. Do vozu si dokonce sbalila oblečení a cigarety, aby jí ve vězení nechyběly.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Jste pamětníky kauzy Hepnarová, máte nějaké fotografie či další informace, které by se týkaly případu? Znali jste rodinu vražedkyně či její oběti nebo pozůstalé?

Pokud ano, pište na tip@blesk.cz či volejte na telefon 724 249 000.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

antiall ( 28. března 2015 23:32 )

 Ta Hepnarova to je vděčné téma, čtyřicet let ji nikdo neznal a dneska každý den jeden.

t.novak ( 28. března 2015 18:26 )

Jednoduchý,když vás to nezajímá,tak to nečtěte! A ten pán je sympaťák

sheba ( 28. března 2015 16:30 )

Příběh OH je sám o sobě smutný a jedna velká tragedie - včetně poškozených rodin obětí - nechápu, proč se na něm musí přiživovat nějaký starý senilák

Zobrazit celou diskusi