Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Donbas bude pod samosprávou okupantů: Ukrajina to ovšem podmínila volbami

Autor: ČTK - 
17. března 2015
18:01

Ukrajinský parlament dnes schválil novelu zákona o samosprávě povstaleckých území na východě země a odhlasoval i jejich seznam. Platnost zákona o samosprávě podmínil konáním komunálních voleb. Poslanci rovněž přijali usnesení, v němž samozvané lidové republiky v Donbasu označili za „dočasně okupovaná území“. V rezoluci vyzvali OSN a Evropskou unii, aby na východ Ukrajiny vyslaly mírové mise. 

Zákon o zvláštním statusu povstaleckých území schválili poslanci už loni v září. Nynější novela pozastavuje platnost několika klíčových článků do doby, než budou na východě Ukrajiny uspořádány nové, mimořádné komunální volby. Tento krok pravděpodobně vyvolá protesty vzbouřenců, kteří své vlastní místní volby uspořádali už loni v listopadu. Jejich konání ani výsledek ale Kyjev neuznal.

Mimořádné místní volby se podle novely musejí uskutečnit pod bedlivým dohledem mezinárodních pozorovatelů. V době jejich konání se na východě země nesmějí nacházet „žádné nezákonné skupiny ani jejich bojová technika, žádní ozbrojenci ani žoldnéři“.

Poslanci dnes rovněž schválili seznam povstaleckých zón, na které se zvláštní samosprávní režim bude vztahovat. Vypracování tohoto seznamu ukládá Kyjevu minská dohoda o příměří schválená v polovině února. Dokument podle agentury Unian vymezuje vzbouřenecké oblasti na východě rusko-ukrajinskou hranicí, na jihu pobřežím Azovského moře a v ostatních zónách linií palebného dotyku, jak byla dojednána v Minsku v září loňského roku.

Podle ukrajinských médií debatu v parlamentu provázela bouřlivá diskuse, schůze byla několikrát přerušena a o výsledku hlasování nakonec rozhodla až dohoda lídrů poslaneckých frakcí. Oponenti nového správního režimu, mezi nimi například vůdkyně strany Vlast Julija Tymošenková, argumentovali tvrzením, že zákon fakticky posouvá rusko-ukrajinskou hranici hluboko do ukrajinského území.

Ve zvláštním usnesení poslanci vyhlásili povstalecké oblasti za „dočasně okupovaná území“. Jejich rozsah je identický s výčtem oblastí s přiznaným zvláštním správním režimem. Rezoluce má podle ukrajinských novinářů zdůraznit svrchovanost a nedělitelnost ukrajinského území. Pro usnesení hlasovalo 280 z 333 přítomných poslanců. I ostatní schválené dokumenty byly odhlasovány poměrně velkou většinou hlasů.

Poslanci v závěru schůze podpořili výzvu adresovanou OSN a Evropské unii k vyslání mírové mise do Doněcké a Luhanské oblasti. „Operaci na podporu míru a bezpečnosti“ poslancům doporučil ke schválení prezident Petro Porošenko. Mírotvorci mají být podle Kyjeva rozmístěni na palebné linii fronty a zároveň i v úsecích rusko-ukrajinské hranice, které Ukrajina nekontroluje.

Vyslání mírových sil OSN označují mnozí ukrajinští analytici za nepravděpodobné, protože proti takovému kroku se staví Rusko, jež má v Radě bezpečnosti OSN právo veta. K vyslání policejní mise na Donbas se zdrženlivě staví i Brusel.

honza51 ( 17. března 2015 20:24 )

Ty jsi stejný moula, jako vždy. To Tvoje komolení jmen a slov, to je případ pro "chocholouška" . Jsi trapný a hloupý k tomu. Ale ta hloupost se léčit nedá, ke Tvé škodě.

japos22 ( 17. března 2015 20:09 )

Volená samospráva můžou být asi ztěží okupanti - běžte se léčit

gabreta ( 17. března 2015 19:50 )

Je až úsměvný, jak si Kyjev a velká Ukrajina, stěžuje a žaluje na všechny strany na malý území ovládané separatisty. Jednou v Bruselu, jednou černochovi a jindy zase v OSN!

kratoz1 ( 17. března 2015 19:03 )

Označení tgbg: musí být celá skupina a hodně velká.Není možné aby tolik blbosti a sprostoty pocházelo pouze z jedné hlavy. To by matka přírody nikdy nedovolila. Ona totiž není blbá.

japos22 ( 17. března 2015 19:02 )

V Kyjevě jsou hňupi, jakmile vyslali tanky na své obyvatelstvo, tenhle vývoj byl skoro jistý

Zobrazit celou diskusi