Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americké satelitní snímky odhalily ruská děla kolem Debalceve

Autor: dce, ČTK - 
16. února 2015
13:49

Symbolem vážných obav o osud nově vyhlášeného příměří na východě Ukrajiny se stalo město Debalceve na pomezí Doněcké a Luhanské oblasti, kde povstalci podle Kyjeva i evropských kontrolorů porušují ustanovení minských mírových dohod. Vzbouřenci ostřelují obklíčené ukrajinské jednotky a brání misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v plnění jejích kontrolních funkcí. Američané navíc pomocí satelitních snímků odhalili těžkou techniku kolem Debalceve.

Satelitní snímky mají naznačovat, že se na území kolem Debalceve nachází dělostřelecká technika. Tou mají separatistům pomáhat přímo ruské jednotky! Ruská armáda nasadila velké množství dělostřeleckých a raketových systémů k ostřelování ukrajinských pozic u Debalceve. Jsme si jisti, že jde o ruskou armádu, ne o separatistické systémy. Ruská armáda nasadila u Debalceve rovněž systémy protivzdušné obrany,“ uvedla podle serveru iDNES.cz mluvčí americké diplomacie Jen Psaki.

Krom děl mají separatisté disponovat i obrněnými vozidly, tanky a raketovými systémy! Podle amerického velvyslance na Ukrajině tak mají větší bojovou sílu než leckteré země Evropské Unie!

Tím Rusové samozřejmě porušují dohodnuté příměří. To přitom začalo nadějně, po doznění sobotních tvrdých bojů panoval podle obou znepřátelených táborů na Donbasu klid. Občasné přestřelky, z jejichž vyvolání se vzájemně obviňovaly obě strany, označil Kyjev za lokální incidenty a provokace. Armáda prý bude reagovat pouze na útoky proti svým vlastním vojákům či civilním objektům. „Tendence ke stabilizaci situace“ je podle ukrajinského velení zjevná. 

Současnou situaci na místě se pokusili prověřit kontroloři z mise OBSE, jak jim to přímo ukládá čtvrteční dohoda z Minsku. Povstalci je ale do města nepustili s odůvodněním, že linie fronty podléhající kontrole Debalcevem neprocházejí. Obklíčené město je prý uvnitř povstaleckého území a dohoda o zastavení palby se na ně nevztahuje.

Ukrajině v současné době přislíbila pomoc Kanada a Velká Británie – ta poslala do země vyřazené kolové transportéry Saxon. To okomentoval i vicepremiér Dmitrij Rogozin. Na svůj Twitter napsal: „Ukrajinské ozbrojené síly byly posíleny britskými obrněnými vozidly z muzea 1. světové války.“

tgbb. ( 17. února 2015 00:18 )

Těžké zbraně ruské armády na území Ukrajiny. Proto tam Putin prostřednictvím separatistů nechce pustit mezinárodní pozorovatele.

ninka64 ( 16. února 2015 23:24 )

Urychlená zchůzka v Moskvě Merkelová s Hollandem a Putin byla právě proto, že je tam v zajetí přes 2 tisíce žoldáků z NATO, proto byla schůzka bez účasti novinářů.

japos22 ( 16. února 2015 18:24 )

Ukrajinci, co tam bojují je neviděli - troubo - a veřejně to oznámili, jenže ty jsi zaostalý

tgbg ( 16. února 2015 18:07 )

Žoldáky z RUSKA tam neviděli?

japos22 ( 16. února 2015 17:31 )

Žoldáky z NATO tam neviděli?

Zobrazit celou diskusi