Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruské matky si stěžují: Naše syny verbují do války na Ukrajině nedobrovolně!

Autor: ČTK, simao - 
2. února 2015
10:48

Rusko přímou účast v krveprolití na východní Ukrajině odmítá, jenže proruské separatisty jeho vojáci podle všeho notně podporují. Matky ruských branců se však nyní ozvaly. A požádaly prý ruskou ombudsmanku, aby prověřila informace o nuceném verbování mladých Rusů do povstaleckých oddílů.

Podle organizace Matky petrohradských vojáků v poslední době počet případů nuceného narukování do války na východní Ukrajině prudce stoupl. Ruské brance údajně nutí podepisovat profesionální kontrakty s armádou a odesílají je na „vojenské cvičení“ v Rostovské oblasti, která sousedí s povstaleckým ukrajinským Donbasem, uvádí list Kommersant. O žádosti ruských matek informoval s odvoláním na úřad ombudmanky Elly Pamfilovové. Ta se případem již začala podle listu zabývat a zjišťuje fakta.

Reakce ruského ministerstva obrany je ale strohá: Změna dislokace jednotek se prý provádí v souladu s plánem bojové přípravy. Od počátku roku dostala organizace Matky petrohradských vojáků přes dvacet stížností na nucené profesionální kontrakty v Nižegorodské, Leningradské, Murmanské a Kurské oblasti, píše Kommersant. „Někomu slibují, jinému vyhrožují,“ řekl ruskému listu zdroj z petrohradské nevládní organizace.

Ruští ochránci lidských práv se obávají, že se bude opakovat situace z loňského srpna, kdy za nevyjasněných okolností zahynulo několik vojáků ruské 18. motostřelecké brigády. „Jsou informace o tom, že zahynuli během bojů, pravděpodobně na Ukrajině,“ řekl redakci Kommersantu člen kremelské Rady pro lidská práva Sergej Krivenko. Jeho žádost o informace adresovaná vojenským prokurátorům zůstala bez odpovědi.

Kommersant připomíná prohlášení vůdce doněckých separatistů Alexandra Zacharčenka z loňského léta, podle něhož je mezi Rusy bojujícími v Donbasu „mnoho bývalých profesionálních vojáků a rovněž nynější vojáci, kteří se rozhodli strávit dovolenou místo na pláži mezi bratry bojujícími za svobodu“. Ruské ministerstvo obrany tehdy označilo Zacharčenkovo prohlášení za „chybné“.

japos22 ( 2. února 2015 20:53 )

Se vzpamatujte - Jackie Chan přiletěl na Ukrajinu jako agent a dostal kapesné v miliardách a koupil si suvenýr za několik milionů - na Ukrajině se hraje o úplně něco jiného - o samotnou Ukrajinu už nestojí vůbec nikdo - ti trotli jsou pro smích a pláč úplně všem - jenom chtějí půjčky a všechno zadarmo - prostě Eldorado

tgbg ( 2. února 2015 18:11 )

Ruský satan Putler potřebuje vraždit, aby si zvýšil svoje ego. Tak posílá na smrt mladé chlapce, protože on sám je p*sera. Stejně jako náš hradní ožungr.

e.44 ( 2. února 2015 15:13 )

univerzální odpověď rusofila všechno potiruské platí USA poněváč jináč to přece není možné aby proti božskému Punťovi a jeho geniálnímu mírumilovnému a veskrze spravedlivému vládnutí mohl vůbec někdo něco namítat

e.44 ( 2. února 2015 15:07 )

Jo, jo, Putin to possírá čím dál víc, už ani pro Rusy dávno není bohem a ne nebojej se mu to dávat najevo

istyl ( 2. února 2015 13:09 )

Můj věrný tanku...T-34)jak rad s tebou jsem na dovolene s plnou penzi, v bratrske ...naší Ukrajine))

Zobrazit celou diskusi