Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proruští rebelové: Sestřelili jsme bojové letadlo! Omyl, trefili bezpilotní letoun

Autor: ČTK, zrk - 
3. února 2015
22:02

Ukrajinští povstalci ohlásili sestřelení dalšího ukrajinského letadla. Mysleli, že trefili bitevník Su-25, ve skutečnosti šlo o bezpilotní letoun. Padající trosky považovali za pilota, který se katapultoval.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes v Kyjevě oznámil, že za poslední tři týdny si boje na východě Ukrajiny vyžádaly smrt 224 a zranění 545 civilistů. Celkem podle údajů OSN od loňského dubna v bojích na Ukrajině zahynulo přes 5 350 lidí.

„Zastávky veřejné dopravy, tržiště, školy a jesle, nemocnice a obytné čtvrti se změnily v bitevní pole v přímém rozporu se zásadami mezinárodního práva,“ uvedl úřad komisaře pro uprchlíky. Zvyšuje se i počet osob, které kvůli ostřelování musely opustit své domovy. Jen z Debalceve v Doněcké oblasti na jihovýchodě Ukrajiny v posledních několika dnech uprchlo téměř 2 000 lidí, uvedla OSN.

Boje v uplynulých 24 hodinách si vyžádaly životy nejméně 24 lidí, včetně 19 civilistů, uvedla agentura AFP s odvoláním na dnešní vyjádření ukrajinských úřadů a povstalců.

V Kyjevě se dnes před prezidentskou kanceláří bouřlivě demonstrovalo, alespoň podle ruských médií. Policisté a národní gardisté prý museli zasahovat proti davu několika set demonstrantů, kteří se pokoušeli vtrhnout do úřadu a dožadovali se, aby prezident vyhlásil válečný stav.

Podle ukrajinské policie bylo demonstrantů jen pár desítek, akce byla povolena a k žádnému útoku na prezidentský palác ani k zatýkání nedošlo. Sám Petro Porošenko byl dnes na návštěvě v Charkově.

tgbg ( 4. února 2015 08:32 )

Rusáčtí fašističtí teroristi sestřelují všechny letadla, které mají v dosahu. Sestřelili i dopravní ledadlo s civilisty a ještě se tím chlubili!!!

tgbb. ( 4. února 2015 00:14 )

To sestřelování jim jde. Tenhle bezpilotní je mnohem menší, než ten dopravní a podařilo se jim ho sestřelit také.

japos22 ( 3. února 2015 23:06 )

A kdo se tedy vměšuje do konfliktu? To jistě nebyl letoun ukrajinské armády

Zobrazit celou diskusi