Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Další zdražení cigaret: Připlatíte si 3,60 Kč za krabičku! Ministr chce zákaz kouření u škol

Krabička cigaret bude opět dál zdražovat. Proč?
Krabička cigaret bude opět dál zdražovat. Proč?  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek)
Autor: ČTK, simao - 
4. března 2015
18:28

Cigarety levnější nebudou, naopak. Chystá se další zdražení, již letos tu přitom jedno bylo. Od ledna 2016 si však opět za cigarety připlatí kuřáci více, zhruba o 3,60 Kč na krabičku. Zdražování jde pomalu, ale jistě, jeho konec je přitom v nedohlednu.

Na začátku roku zdražily cigarety kvůli zvýšení spotřební daně, jak si přála Evropská unie. Krabička cigaret tak od března vyjde o 1 až 7 Kč více v závislosti na značně. Zdražování tím však nekončí. Z peněženek kuřáků bude korunku po korunce odcházet dál víc a víc peněz.

Od ledna 2016 podraží cigarety tentokrát o 3,63 Kč na krabičku, upozorňuje iDNES.cz. Tentokrát je prý důvodem oslabení české měny. Daňovou sazbu jsme sice již dle přání EU dohnali a v eurech zůstává stejná, jenže tentokrát je na vině zdražení přepočet z eur na slabou korunu, upozorňuje web.

Cigarety by přitom měly soustavně zdražovat každý rok. Ministerstvo financí totiž plánuje na roky 2017 a 2018 další zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky.

Po zdražení přísná omezení: Projde i zákaz kouření u škol?

Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Svatopluka Němečka (ČSSD) přitom dál pracuje na biči na kuřáky – a výrazném omezení kouření ve veřejných prostorech. Chce zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech, v divadlech či na tanečních zábavách. Ale také umožnit obcím, aby mohly vydat zakázat kouření v místech, kde se pro to rozhodnou. Třeba u škol. Ministr to dnes sdělil novinářům po jednání vlády.

„Nejde o to, aby (obce) zakázaly například v předzahrádkách restaurací kouřit, ale jde o to, aby například u škol, u sportovišť, na veřejných místech měla obec možnost zakázat kouření, tak jako má možnost tam zakázat popíjení alkoholu. Ale bude záležet na obci, která zná své podmínky a ví, co je u nich to nejvhodnější,“ vysvětloval Němeček.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek však má mnohem širší záběr. Včetně tvrdých postihů pro podniky, kde kontroloři narazí na opilé děti. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

Ministr Němeček věří, že to přijmou

Ministerstvo k zákonu nyní zpracovává připomínky, což by mělo být hotové do konce tohoto týdne. A pak se „kladivo na kuřáky“ vydá do vlády. Ministr Němeček přitom věří, že se rychle dostane k hlasování do Sněmovny. I tento zákon by měl platit od roku 2016. Ministr zdravotnictví přitom slíbil, že podpoří i jakékoli další aktivity, které povedou k omezení dostupnosti cigaret, například jejich další zdražování.

Němeček přitom věří, že po letech marných pokusů jeho předchůdců zákon tentokrát projde. Soudí tak podle vyjádření různých poslanců ve Sněmovně. „Jsem přesvědčen, že společenská atmosféra pro přijetí této normy je,“ pokračoval ministr. Očekává však o zákonu dlouhé diskuse, protože má norma široký záběr. Nejde jen o tabák a cigarety, ale právě i alkohol a jiné závislosti. „Je to opravdu velmi komplexní norma a bude jí určitě věnována velká pozornost a dlouhá diskuse. Ale o tom, že základní ustanovení, to znamená omezení kouření na veřejných místech projde, o tom nepochybuju,“ dodal.

vlado31 ( 6. března 2015 08:05 )

Až p. Němeček přestane pít a podporovat černé díry ve zdravotnictví,tak já přestanu kouřit

zauber ( 5. března 2015 09:38 )

Kdyby si jen kuřáci přivodili rakovinu. Ale toho věčného bordelu co vidíme na ulicích, parcích, nádražích a sídlištích. Vajglů, krabiček od cigeret, zapalovačů co se jen všude povaluje. Kuřáci škodí totiž všem a všemu. Stejně jako feťáci, ale to už je zase ještě horší kapitola.

kapturek ( 5. března 2015 08:02 )

dal bych na kazdou krabicku priplatek 100kc ktere by povinne sly do zdravotnictvi, nevim proc by mely pojistovny platit leceni takovym ocasum kteri musi kourit a pak nezbyva na ty kteri si zdravi umyslne nekazi

beda88 ( 5. března 2015 06:22 )

Naprostá pravda. Pamatuji si článek v MF v r.1990, kdy byl předseda vlády Adamec na návštěvě nějaké VŠ v Ostravě a jeden ze studentů se jej zeptal na plat. Adamec přiznal 20.000,-Kč. Můj otec velmi dobře placený dělník ve Škodovce měl asi 3.600,-Kč. Nevlastní syn Vondáčkové ve svých 26 letech má v garáži 6 aut za několik milionů a daňový únik za 1,2 MILIARDY. A není ve vazbě. Tak jak vám teď chutnaj banány a kvazi demokracie. Můžete si říkat co chcete, ale NIKOHO TO NEZAJÍMÁ.

beda88 ( 5. března 2015 06:16 )

Ty jsi ale vocas, přečti si kolik stát vybere na daních a kolik zaplatí za léčení prokazatelných nemocí vznikem kouření. Pak zjistíš, že jsi MÍNUS 3 miliardy. Dal bych jednotnou cenu 100kč a předzásoby max. jeden měsíc.

Zobrazit celou diskusi