Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Dubaji hořel mrakodrap zvaný Pochodeň! Lidé utíkali v pyžamech

Autor: ČTK - 
21. února 2015
08:29

Dubajský mrakodrap zvaný Pochodeň patřící mezi nejvyšší obytné budovy světa v sobotu nad ránem zachvátil požár. Ten se hasičům po několika hodinách podařilo uhasit. Podle úřadů při něm neštěstí nikdo nebyl zraněn, evakuovány ale byly stovky lidí, kteří z domu utíkali v pyžamech.

Hořet začalo asi v 50. patře mrakodrapu, který má zhruba 80 pater. Část fasádního obložení nejvyšších pater nyní podle svědků nese známky kouře. Kvůli žáru plamenů také popraskaly okenní výplně, na silnici ve zhruba stometrové vzdálenosti od budovy bylo rozsypané sklo a kusy kovových předmětů. Na místě zasahovala více než desítka hasičských vozů.

K rozšíření požáru přispěl silný vítr. Více než 300 metrů vysoký mrakodrap známý jako The Torch (pochodeň) má celkem 79 pater, otevřen byl v roce 2011. Příčina požáru zatím není známa.

Záchranáři během noci evakuovali vedle obyvatelů mrakodrapu The Torch z bezpečnostních důvodů i vedlejší výškové budovy. Mnoho lidí tak na ulicích postávalo v pyžamech. Ještě dnes bude umožněn návrat do bytů části evakuovaných z The Torch, zatímco obyvatelé zasažených pater musí počítat s tím, že prostory budou uzavřeny několik dní.

Mrakodrap zahrnuje 676 obytných jednotek a šest maloobchodních prostor. Dubaj je největším městem Spojených arabských emirátů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi