Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kimova KLDR láká turisty: Spolu s Ruskem a Čínou postaví turistickou zónu

KLDR v čele s diktátorem Kimem se chce zapojit do projektu společné turistické zóny s Čínou a Ruskem
KLDR v čele s diktátorem Kimem se chce zapojit do projektu společné turistické zóny s Čínou a Ruskem  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
13. února 2015
12:47

Sousedí spolu a nyní mají i společné plány, jak nalákat turisty. Severní Korea, Rusko a Čína plánují na svých hranicích vybudovat mezinárodní turistickou zónu. Země diktátora Kim Čong-una si od toho slibuje především finanční zisk. Do KLDR přitom již nyní jezdí na dovolenou především Číňané.

Projekt společné turistické zóny připraví čínská provincie Ťi-lin v deltě řeky Tchu-men, oznámil podle agentury Nová Čína guvernér zmíněné provincie. Řeka přitom tvoří přirozenou hranici mezi Čínou a KLDR.

Návštěvníci by měli do turistické zóny vstupovat bez víz a nákupy budou osvobozeny od celních poplatků, napsala Nová Čína. Čínští představitelé prý nyní zvažují model řízení zóny.

Čína je přitom nejvýznamnějším diplomatickým a ekonomickým spojencem KLDR. Podpora Pekingu diktátorskému severokorejskému režimu ale v posledních letech klesla vzhledem k rozhořčení Číny nad jadernými a raketovými testy v KLDR.

Projekt však prý vzešel z iniciativy úřadů ve městě Chun-čchun v roce 2013. Plánovaná zóna je ale především nejnovější snahou KLDR stát se turistickým cílem, což by zemi mohlo přinést finanční zisky v krátkém období a nevyžadovalo by přebudování zastaralých průmyslových provozů.

Mnohé ze severokorejských projektů jsou zacílené na čínské turisty, pro něž je Severní Korea levnou destinací. Zatímco davy Číňanů proudí do Paříže, Londýna či New Yorku, někteří navštěvují KLDR, aby se s jistou mírou nostalgie vrátili do dnů, kdy ani jejich země nebyla otevřena okolnímu světu, píše agentura Reuters. V budoucnosti by se do projektu mohly zapojit i Jižní Korea, Japonsko a Mongolsko prostřednictvím dálnic, železnic a leteckých linek, dodala Nová Čína.

Z výstavy o životě v KLDR, kterou ve svém pražském sídle uveřejnili čeští komunisté: Severokorejský aquapark. Jen podezřele prázdný... Z výstavy o životě v KLDR, kterou ve svém pražském sídle uveřejnili čeští komunisté: Severokorejský aquapark. Jen podezřele prázdný... | Zbyněk Pecák

 

 

tgbg ( 13. února 2015 15:20 )

Ten komplex za Kimovimy zády vypadá na koncentrák a ne na hotely! Ze zkušenostmi ze všech tří států, každopádně jídlo s sebou! A požádat v zaměstnání o neplacené volno. Dovolená bude dlouhá.

z.krahulec ( 13. února 2015 13:41 )

Vybudovali na účet J. Korea.

z.krahulec ( 13. února 2015 13:40 )

No cc, máme Podolí a Letňany a Babylon

z.krahulec ( 13. února 2015 13:39 )

Blbě se čteš, ale cíl je

vterinovynick ( 13. února 2015 13:39 )

Fajn aquapark

Zobrazit celou diskusi