Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Extrémně obézní lidé musí na vyšetření do zoo! Česku chybí XXL centra

Vyšetření CT či magnetická rezonance byla dřív pro extrémně obézní osoby ponižující záležitostí. Jelikož se do běžných zdravotnických zařízení jednoduše nevešli, museli je lékaři vyšetřit v ZOO! Nyní těmto lidem ale svitla naděje na změnu.
 (Autor: Foto: profimedia.cz, archiv Blesku)
Autor: haj - 
2. února 2015
19:34

Vyšetření CT či magnetická rezonance byla dřív pro extrémně obézní osoby ponižující záležitostí. Do běžných zdravotnických zařízení se totiž jednoduše nevešli a lékaři je prý museli vyšetřit v ZOO! Nyní těmto lidem ale svitla naděje na změnu.

„I na našem pracovišti jsme v lecčem omezení. Pořídili jsme sice speciální váhy, ale není kde těmto pacientům udělat CT, magnetickou rezonanci, protože se tam nevejdou. Někteří pacienti byli vyšetřováni v zoo,“ popsal současný stav v rozhovoru pro Lidové noviny přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Štěpán Svačina.

Česká republika se proto chystá otevřít právě pro tyto účely tři takzvaná XXL centra. Centra by disponovala speciálně vybaveným operačním sálem se stolem, který by obézní pacienty unesl. Chybět by neměly ani vyztužené židle a speciální lůžka či již zmíněné vyšetřovací přístroje větších rozměrů.

V XXL centrech budou lékaři provádět zejména takzvané bariatrické operace, což jsou zákroky v oblasti trávicího systému, například zmenšení objemu žaludku. Dále by tato zdravotnická zařízení  poskytovala i gynekologickou či ortopedickou péči.

Nadměrná váha je v Česku závažný problém. S obezitou třetího stupně se zde potýká 200 tisíc lidí a 80 tisíc z nich jsou extrémně otylí.

soorry ( 3. února 2015 15:46 )

už to, že by mě muselo tahat 15 chlapů je blbé. byla byste ráda, že se vám pomůže.

soorry ( 3. února 2015 15:45 )

Zoo, proč ne, tam jsou zařízeni na těžká zvířata, hlavně, že to v zoo nemusíte platit.

vosavopruz ( 2. února 2015 22:23 )

opice taky platí vstupné?

sars ( 2. února 2015 21:40 )

 Ha ha ha, do zoo! ,platí taky vstupne?

vlasticka ( 2. února 2015 19:48 )

Do ZOO? To bych se musela hanbou propadnout.

Zobrazit celou diskusi