Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Žena má vzácnou nemoc: Neví, co je strach!

Pohádkoví hrdinové Nebojsa nebo Martin Kabát z Hrátek s čertem mají konkurenci. Američanka, která si přezdívá SM (48), neví, co je strach. Trpí totiž zvláštním syndromem, který způsobuje, že její mozek nevyšle varovný signál v případě nebezpečí.
 (Autor: Foto: profimedia.cz, archiv Blesku)
Autor: ČTK, haj - 
1. února 2015
09:18

Pohádkoví hrdinové Nebojsa nebo Martin Kabát z Hrátek s čertem mají konkurenci. Američanka, která si přezdívá SM (48), neví, co je strach. Trpí totiž zvláštním syndromem, který způsobuje, že její mozek nevyšle varovný signál v případě nebezpečí.

Co je strach, nikdy nepoznala osmačtyřicetiletá Američanka trpící vzácným syndromem. Znemožňuje jí pocítit jeden ze základních evolučních instinktů: její mozek nevyšle signál, že je potřeba rychle reagovat na nebezpečí. Žije sice normální život, ale její nebojácnost ji přesto hendikepuje.

Rozhovor se ženou, jež vystupuje pouze pod zkratkou SM, odvysílalo americké rádio NPR. Interview vedl její lékař, neurolog Daniel Tranel. "Řekněte mi, co je strach," zeptal se jí. "Je to něco, o co se snažím, ale popravdě řečeno netuším," odpověděla žena. I když je talentovaná malířka, má prý potíže nakreslit vyděšený obličej.

Nemoc, kterou trpí, se nazývá Urbachův-Wietheho syndrom. Nemocní mají ochraptělý hlas, okolo očí malé hrbolky a v mozku usazeniny vápníku. Syndrom je vzácný, má ho asi jen 400 lidí ve světě. SM má navíc od mládí rovněž zvápenatělou amygdalu, emoční jádro mozku, jež "vyrábí" strach.

 

Kdysi, před poškozením amygdaly, prý SM cítila alespoň strach ze zvířat, která by jí mohla ublížit. Když se v ní teď vědci pokoušeli vyvolat alespoň nějakou reakci tím, že jí ukázali nebezpečné hady, museli dávat pozor, jinak by žena bez bázně sahala i na jedovaté tvory.

SM dost dobře chápe, co ji může ohrozit na životě. Chybí jí však rychlá a podvědomá reakce na nebezpečí. V jistém slova smyslu žije spokojený život. Ale protože si musí nebezpečí uvědomovat cíleně, snadno se může dostat do nešťastné situace.

naidka ( 1. února 2015 18:19 )

Jenom pěkně straš . Nás na Moravě to sněžení od vás jenom trochu lízlo. P.S. Tuhé - palivo není špatné . Do kozuba aj pred kozubom na koži z medveďa.

kacota ( 1. února 2015 17:40 )

Normálne pohoda ⛄️⛄️⛄️Na salaši sa zohrievame tuhým - palivom .. Takže k žiadnej ujme neprišlo a pekne straším ďalej po svete 😜😃💐🌸🌷🍀

dsmann ( 1. února 2015 13:16 )

Kaskadér neznající strach = mrtvý kaskadér. Politik neznající strach = politik v base.

naidka ( 1. února 2015 11:53 )

Kačota, ty ještě žiješ když vás tak zavalilo? Jak to, že ti došli sněhuláci?

naidka ( 1. února 2015 11:48 )

Andorea, ale to až potom.

Zobrazit celou diskusi