1. pravda: Existují tisíce let

Parfémy existují od samého počátku lidstva. Nejprve ve formě bylinek a květin, později v podobě vonných olejů a kadidel. První důkaz používání parfémů byl nalezen v 3500 let staré hrobce královny Hatšepsovet v Thébách.

2. pravda: Výměšek z vorvaně je poklad

Nejčastější ingrediencí v parfémech je pravé pižmo neboli mošus (známé a fungující
afrodiziakum). Dříve se získávalo z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového, nyní se vyrábí synteticky. Zajímavou přísadou parfémů je i ambra. To je výměšek trávicího ústrojí vorvaně a patří k nejdražším parfumářským ingrediencím.

3. pravda: Odstartovaly to rukavičky

Do Evropy se parfémy rozšířily díky Italce Kateřině Medicejské, která se v 16. století stala manželkou francouzského krále a omámila dvůr svými rukavičkami z parfémované kůže.

4. pravda: Bylinky a koření

Mezi nejoblíbenější přísady v minulosti patřily bylinky a koření. Naši předkové voněli
nejčastěji bergamotem, myrhou, koriandrem, pryskyřicí nebo mandlemi.

5. pravda: Jasmín i růže

Které ingredience nechybí snad v žádném parfému? Růžové a jasmínové výtažky – ty patří ke stálicím.

6. pravda: Vůni můžete ovlivnit

Parfém voní na každém člověku jinak. To, jak se vůně na svém nositeli rozvine, ovlivňuje pH pokožky a hormony. „Vliv má i stravování, např. kořeněná jídla mohou vaši vůni dost změnit. A pokud berete nějakou dobu léky, váš parfém může také vonět jinak,“ vysvětluje Dagmar Korbová Krůzová z parfemy.cz.

7. pravda: Nejlepší je tenká kůže

Parfém aplikovaný na šíji, zápěstí, předloktí a za uši voní nejvýrazněji a nejsilněji. Na těchto místech je tenká kůže a pulzuje zde krev a parfém se lépe odpařuje.