Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horníci: Ministr průmyslu Mládek je vrah!

Autor: mim, zrk - 
29. ledna 2015
20:51

Mládek – vrah horníků nebo: Mládku, kdo tě platí? S těmito hesly přijelo na 700 horníků z Mostecka včera do Prahy. Ministr průmyslu je ale jediný, kdo ve vládě podporuje rozšíření těžby...

Mládek (54, ČSSD) ovšem prosazuje jen částečné prolomení těžebních limitů v severních Čechách, zatímco horníci žádají úplné. Ministrovi zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA, vzkázali, ať jde s nimi dolů... Podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jana Sábela navrhuje ministr Mládek nejhorší možnou variantu, která horníkům nepomůže. A navíc se proti ní staví i obyvatelé obcí, jež by se měly kvůli těžbě uhlí »bourat«. Mládek před demonstranty nepředstoupil, protože byl v Indii.

O úpravě limitů má v pondělí 2. února jednat tripartita. Velkou naději ale horníci nemají, protože proti variantě, která by zahrnovala bourání domů, se vyslovili šéfové všech tří vládních stran. Je pravděpodobné, že budou následovat další demonstrace.

170 domů by se při těžbě muselo zbourat v Horním Jiřetíně.

Irena Vytriová (50), úpravářka, Most:

Co přesně děláte a jaký máte plat? Stojíme u pásu a vybíráme, co je nežádoucí. Kameny, dřevo. Je to na čtyři směny. Dá se tu vydělat 12 tisíc korun plus příplatky, takže rodina se dá uživit. Nájem si tím zaplatíme a najíme se.

Co se stane s vaší rodinou, když doly skončí? Já jsem tam 21 let. Doposavad to byla jistota. Ale jestli nás teď před důchodem vyhodí, tak už nás nikde nezaměstnají. A další věc je, že většina z nás má základní vzdělání. Zdraví chátrá.

Co byste vzkázala starousedlíkům, kterým by prolomení limitů vzalo domy? Oni tam prožili život, ale my jsme tam nechali svoje mládí. Stát je odškodní, můžou si nechat postavit nové baráky. My budeme mít práci, oni budou mít nové domy.

violahorska ( 2. března 2015 22:39 )

... Peníze AŽ na prvním místě... Diskuze: hnědé uhlí x alternativní energie = krok zpět. Máme 21. století...

e.44 ( 29. ledna 2015 22:52 )

Já nevím co si o sobě da hornická "šlechta" myslí Nakopat je do pérdele. Proč by kvůli nim měli lidi přijít o domov? Jenom proto že jsou lůza co stěží dodělala základku? To je jejich problém že nic neuměj. Kdo se stará o ty co přišli o práci kvůli Babišovu tunelování a zavírání podniků? Nikdo. Museji se o sebe postarat sami, tak ať se o sebe postaraj i tihle umouněný nabubřenci. Snad si vážně nemyslej, že se kvůli nim bude těžit uhlí o který je čím dál menší zájem, takže brzo bude neprodejné

nojasne ( 29. ledna 2015 22:40 )

Milý havíří, rošíření limitů by vám stejně bylo k ničemu. Lidi si nechtějí kazit ovzduší spalováním uhlí, tahat se s kýblema dovnitř a s popelem ven, zaspali jste v 19. století. Přes zimu se topí pohodlně plynem a na jaře si zatopíme v krbu vlastním dřívím, takový je trend. Kdo mohl, zateplil si barák a tak se nedivte, že to uhlí nikdo nechce, chovatelé koní se také museli smířit s tím, že motorová technika nahradila povozy, těžkou jízdu i pony express.

eda22 ( 29. ledna 2015 21:37 )

Velkolom ČSA se bude zavírat v roce 2024, do té doby bude plno těch křiklounů v důchodu. A o ostatní se může postarat Dienstl, když je může posílat na demonstrace, může vytvořit i sociální program.

jerry39 ( 29. ledna 2015 21:16 )

Na Ostravsku se nikdo haviřu neptal a doly se zavřely tak jaka výjimka.

Zobrazit celou diskusi