Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim u Zemana: Prezident dnes přijme strýce diktátora KLDR

Strýc Kim Čong-una se stane novým velvyslancem KLDR v České republice.
Strýc Kim Čong-una se stane novým velvyslancem KLDR v České republice.  (Autor: Archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
11:50

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek převezme pověřovací listiny od pěti nových velvyslanců. Bude mezi nimi Kim Pchjong-il, syn severokorejského diktátora Kim Ir-sena, který nově povede pražskou severokorejskou ambasádu.

Kim Pchjong-il, nevlastní bratr Kim Čong-ila a strýc současného vládce KLDR Kim Čong-una, byl podle médií od konce 70. let v podstatě v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR. U svého otce měl prý upadnout v nemilost kvůli svému nezávaznému stylu života. Média také spekulují, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou. Posledních 17 let byl velvyslancem v Polsku.

Zeman ve čtvrtek převezme pověřovací listiny také od dvou nových šéfů ambasád v Praze. Velvyslanectví Španělska povede Pedro Ibáňez-Martin a indonéské ambasádě bude šéfovat Aulia Rahman. Zemanovi předají pověřovací listiny také dva velvyslanci, kteří budou sídlit v Berlíně, a to bangladéšský ambasador Muhammad Alí Sorcar a velvyslanec Bahrajnského království Ibrahím Mahmúd Ahmad Abdulláh.

dobry_den. ( 28. ledna 2015 13:55 )

nojoooooooo vegeto, tečku vidím, jsi vítěz

dobry_den. ( 28. ledna 2015 13:55 )

Snad po návratu zase nehodí synovec strýce psům.

hony23 ( 28. ledna 2015 12:06 )

 Mohl by taky Zemanovi poradit, jak stabilizovat společnost

Zobrazit celou diskusi