Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prokurátora našli s prostřelenou hlavou: Obvinil prezidentku z krytí útoku na Židy

Právníka Alberta Nismana (vlevo), který obvinil argentinskou prezidentku (vpravo) z krytí pachatelů atentátu na židovské charitativní organizace, nalezli mrtvého.
Právníka Alberta Nismana (vlevo), který obvinil argentinskou prezidentku (vpravo) z krytí pachatelů atentátu na židovské charitativní organizace, nalezli mrtvého.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2015
09:55

Státního zástupce, který nedávno podal žalobu na argentinskou prezidentku Cristinu Fernández, nalezli v neděli mrtvého s kulkou v hlavě v jeho domě v Buenos Aires. U těla prokurátora Alberta Nismana se nalezla střelná zbraň. Zda šlo o sebevraždu, musí prokázat testy. Nisman obvinil hlavu státu z údajného krytí pachatelů atentátu na židovské charitativní organizace v hlavním městě v roce 1994.

Jeho tělo podle argentinských médií leželo v koupelně v bytě zamčeném zevnitř. Podle první zprávy podlehl střelnému zranění.

Vyšetřující prokurátorka Viviana Fein dnes médiím řekla, že pitva nepotvrdila podíl cizích osob na Nismanově smrti. Následné testy mají zjistit přítomnost olova na jeho rukou, která by určila, zda zbraň při osudném výstřelu držel sám.

Právě dnes měl Nisman před poslanci vysvětlit obvinění vznesená vůči prezidentce a ministrovi zahraničí Héctorovi Timermanovi.

Podle argentinské justice odpálila 18. července 1994 automobil naložený trhavinami před centrem židovských organizací skupina teroristů z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh, kterou zaplatil Írán. Útok si vyžádal 85 mrtvých a více než 200 zraněných. Argentina má největší židovskou komunitu v Latinské Americe.

Podle Nismana plánovali politici očistit sedm mužů podezřelých ze spáchání teroristického činu, aby tak mohli s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy. „Prezidentka a ministr zahraničí učinili zločinná rozhodnutí, aby vykonstruovali nevinu Íránu, a mohli tak ukojit obchodní, politické a geopolitické zájmy,“ uvedl Nisman minulý týden.

Vláda jeho tvrzení označila za „bláznivé, absurdní, nelogické, iracionální, směšné a neústavní“. Příslušný soudce měl o přípustnosti žaloby rozhodovat v únoru.

Nisman se podle listu Clarín před pár dny nechal slyšet, že by kvůli tomuto případu „mohl skončit mrtvý“.

V roce 2007 byla zveřejněna jména šesti podezřelých z atentátu včetně bývalého íránského ministra obrany. Islámská republika dodnes jakýkoli podíl na činu odmítá. Cristina Fernández se pokusila v roce 2013 navzdory kritice židovských organizací i Izraele o vytvoření vyšetřovací „komise pravdy“, v níž by zasedli zástupci Argentiny i Íránu. Argentinský soud ale tehdy návrh zamítl.

Zobrazit celou diskusi