Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelba u židovského muzea v Bruselu: Zadrželi podezřelého, u sebe měl samopal a revolver!

Autor: ČTK, pom - 
1. června 2014
10:22

Masakr v židovském muzeu v Bruselu má zřejmě na svědomí devětadvacetiletý Francouz Mehdi Nemmouche! V pátek ho zadrželi francouzští celníci, nalezli u něj kalašnikov i revolver se stejnou municí, jež byla použita při útoku. V tašce měl i sportovní čepici, která byla vidět na záběrech bezpečnostní kamery z místa činu.

Francouzská policie zadržela v pátek v Marseille na jihu Francie muže podezřelého z útoku v bruselském židovském muzeu, kde minulý víkend zahynuli čtyři lidé. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Podle nich jde o Francouze, který loni bojoval s islamisty v Sýrii.

Tyto zdroje uvedly, že devětadvacetiletý Francouz Mehdi Nemmouche měl u sebe při zatčení samopal Kalešnikov a revolver s municí stejného typu, jaký byl použit při útoku v Bruselu. Útočník v Bruselu měl také stejný samopal. Policie se domnívá, že Nemmouche byl v loni v Sýrii, kde bojoval po boku islamistů proti syrským jednotkám.

Podezřelý, který pochází ze severofrancouzského Roubaix, je nyní ve vazbě a je v souvislosti s útokem v Bruselu května obviněn z vraždy a pokusu o vraždu.

Útok vyvolal vlnu pobouření v Belgii i v zahraničí. Při útoku přišli o život izraelští manželé, kteří přijeli do Bruselu jako turisté, a Francouzka, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice. Čtvrtým zabitým je mladý Belgičan, který byl v muzeu také zaměstnaný.

Nemmouche zadrželi francouzští celníci na autobusovém nádraží Saint-Charles v Marseille. Byl v autokaru, který jel na lince z Amsterodamu a Bruselu. Belgická policie po útoku zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer. Bylo na nich vidět, jak se útočník blíží k muzeu, vstupuje do budovy a v hale několikrát vystřelí ze samopalu typu Kalašnikov, který vytáhl z černé tašky. Tvář částečně zakrývaly brýle a tmavá sportovní čepice. Podobnou čepici francouzští policisté nalezli v Nemmoucheových zavazadlech.

zelena.karkulka ( 1. června 2014 23:47 )

Tak napřed říkali,že to byl profík a on si nechal všechny věci z místa činu...možná u něj v mobilu najdou i selfie z místa činu... Už neví,jakou hovadinou lidi nakrmit

e.44 ( 1. června 2014 11:52 )

Chybí vám v článku informace, že šlo o totálního idiota. Totiž jenom totální idiot by se nezbavil přímých důkazů proti sobě a navíc by se s nima plácal v zemi kde vraždil. Takže je dost pravděpodobný, že je všechno dost jinak...........

majojo ( 1. června 2014 11:30 )

Že jsi vůl, je jasné už kdekomu. Ale že takovej....  Prosím tě, ty pomatenej pitomo, uvědom si ,že se tě i vlastní Dělnická strana zřekne, pokud ji budeš takhle poškozovat!

Zobrazit celou diskusi