Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Agenti KLDR selhali při únosu: Prominentní synek jim utekl a skrývá se

Autor: shp - 
25. listopadu 2014
14:57

Měli za úkol unést syna odstraněného komunistického funkcionáře z Francie a propašovat ho zpět do KLDR. Severokorejští agenti však selhali na celé čáře. Mladík známý jen jako Han jim zmizel a před svými únosci se skrývá. Pravděpodobně pod křídly francouzské vlády.

Před nedávnem došlo pod taktovkou diktátora Kim Čong-una k čistkám v nejvyšších patrech severokorejské vládní garnitury. Čistky se ale promítly i na území Evropy, konkrétně Francie.

Han, syn funkcionáře, studoval v Paříži architekturu společně s dalšími severokorejskými studenty. Avšak jeho otec měl být popraven kvůli napojení na Čang Song-tcheka, dříve mocného Kim Čong-unova strýce, kterého nechal diktátor popravit.

Severokorejského studenta měla lokalizovat jihokorejská rozvědka Jonhap s tím, že jde skutečně o syna významného funkcionáře, který je nyní v nemilosti režimu. Jenže na začátku listopadu Han ze školy zmizel a jako by se po něm slehla země! Stejně jako po čtveřici dalších studentů – jeho krajanů.

14. listopadu pátrala po Hanovi na pozemku školy francouzská policie, jíž tamní zástupkyně ředitele sdělila, že o Severokorejcích nemá žádné zprávy. „Ptali jsme se ostatních žáků i vyučujících, kde může Han být, ale nikdo ho neviděl aspoň 15 dní,“ potvrdila univerzita agentuře Jonhap o několik dní později.

Už o týden později však deník Le Monde s odkazem na nejmenovaný bezpečnostní zdroj napsal, že Hana se poblíž areálu školy zmocnila skupina Asiatů. Podle listu šlo o severokorejské agenty, kteří se mladíka pokusili propašovat z Francie zpět do Severní Koreje. Jenže selhali, Han zmizel neznámo kam, není k nalezení a komunističtí agenti se nyní obávají o své krky.

alenam ( 26. listopadu 2014 01:27 )

Že by šlo v tomto omylu o zeměpis, to může napadnout jenom trdlo. Zkrátka jsem dneska četla o Číně a v mnohém, hlavně co se politiky, pošlapávání lidských práv a diktatury týká, jsou si Čína a KLDR hodně podobné, tak jsem se zkrátka podvědomě "upsala".

nafta ( 25. listopadu 2014 22:11 )

V zemepise si bol veľmi slabý keď si pletieš Čínu s Kóreou.

ruudazvostravy ( 25. listopadu 2014 20:15 )

Jó,tendle Kymčok to je formát,ten eště vokáže svjetu,zač je f Pardubicích perník.S*rát na to,rači zhebnout na choléru,mor a planý neštovyce,neš se nechat nakrmyt korejánskím atómem.

alenam ( 25. listopadu 2014 18:29 )

Pochybuju že měl kdy synáček v úmyslu se do Číny vrátit a teď, když je jeho rodina i s dalším příbuzenstvem v nemilosti (jo tak to tam, chodí, jeden se "prohřeší" a odnesou to všichni), tak to by musel být totální blázen, kdyby se návratu nebránil všemi možnými i nemožnými způsoby.

Zobrazit celou diskusi