Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Totální výpadek internetu v KLDR: Na zemi diktátora Kima zaútočili hackeři?

Kde udělali soudruzi z KLDR chybu? V Severní Koreji totálně spadl internet
Kde udělali soudruzi z KLDR chybu? V Severní Koreji totálně spadl internet  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
23. prosince 2014
10:21

Severní Korea se v pondělí ocitla bez internetu. Brzy se začalo spekulovat, zda šlo o kyberútok, za kterým by mohly být Spojené státy. Do života běžného severokorejského obyvatelstva se však výpadek nijak zvlášť nepromítl.

„Situace je nyní taková, že jsou naprosto offline,“ citovala v pondělí večer agentura Bloomberg Douga Madoryho z amerického výzkumného ústavu Dyn Research. „Nevím o tom, že by někdo proti Severní Koreji vedl kybernetický útok, ale tohle pro ně není normální. Obvykle mají připojení stabilní.“

Internetové připojení v KLDR se po tomhle totálním výpadku podařilo dnes částečně obnovit. K problémům přitom došlo nedlouho poté, co americký prezident Barack Obama pohrozil Pchjongjangu odvetou za údajně severokorejský kyberútok na počítače společnosti Sony Pictures.

Severní Korea byla offline devět a půl hodiny. Za výpadkem podle všeho nebylo přerušené optické vedení, které by se podle odborníků projevilo náhlou ztrátou konektivity. Mohlo by se proto jednat například o útok DDOS. DDOS, neboli distribuované odmítnutí služby. Což je metoda, při níž útočníci záplavou požadavků zahltí cílové servery, jež se pak pod náporem zhroutí.

Bílý dům po výpadku internetu v Severní Koreji odmítl Obamovy hrozby komentovat. Pro běžné obyvatele KLDR však výpadek podle expertů takřka nic neznamenal, neboť připojení má jen privilegovaná vrstva. Země má oficiálně pouze 1024 IP adres, zatímco USA jich mají miliardy. A Česko kolem osmi miliónů IP adres.

sars ( 23. prosince 2014 14:41 )

 hele pizducha, jak pisu tak to je, over si to. Amici mají několik miliard IP adres.

b_anka ( 23. prosince 2014 13:32 )

Ty jedeš.

b_anka ( 23. prosince 2014 13:32 )

Já se zastávám koho? Kde prosím? Svobodní lidé vymysleli co? Pane bože co to je za názory. Kdyby nebyl z USA byl by z Evropy nebo z Japonska. Navíc nepoužívám nic za co bych si nezaplatila. Platím zde za služby jako za jakékoliv jiné. Tím, že jej používám se nezavazuji mlčet. Kde to jste? To je jako kdyby jste pila české pivo a proto proti Čechům nesměla nic říct. Ale no tak.

b_anka ( 23. prosince 2014 13:24 )

Jednak nemám hubu, vyjadřuješ se jak buran a co? To že ho mají oni, kde je problém, aby ho měla Evropa? ten tu máš raz dva. Jen se z USA nepos.....

sars ( 23. prosince 2014 12:11 )

 V KLDR je pouze 1042 IP adres, tak to pocitilo jen uzke vedení státu. Tímhle jim moc neublíží. Zase potřebuje KLDR potravinovou pomoc, tak vyhrožují.

Zobrazit celou diskusi