Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žila na nejtemnější zemi na světě: Prchla z KLDR a teď promluvila

Autor: dce - 
19. října 2014
20:00

Yeonmi Park je teprve 21, ve svém životě už ale zažila spoustu hrůz, se kterými by se jiní lidé jen těžko vyrovnávali. Svou domovinu – Severní Koreu – popsala jako nejtemnější místo na světě. Jaký je tam skutečně život?

Yeonmi o svém životě v zemi ovládané diktátorem promluvila poprvé na summit v Dublinu. Popsala realitu Severní Korey, tak jak se o ní ani nedočtete. Internet je tu zakázaný, mezinárodní hovory nemyslitelné, písničky i knihy se k vám nedostanou. Vyjádření vlastního názoru je nemyslitelné.

„Hned po narození mě unesli, neuměla jsem ještě ani mluvit!“ tak začala Yeonmi vyprávět svůj životní příběh. Popisuje, jak jde v televizi jen jeden kanál, který se podobně jako filmy používá jen k politické propagaci. V devíti letech byla svědkem popravy matky své kamarádky. A za co nebohou ženu zastřelili? Dívala se na Hollywoodský film!

Yeonmi vyjevuje děsivé zkušenosti, které nabyla ještě jako malé dítě. Ve čtyřech letech se načila být zticha, přesto se bála, že jí režim dokáže číst myšlenky. Jakýkoli přečin mohl dostat do vězení celé tři generace jedné rodiny. Nebo i hůř – mohli by skončit popraveni.

Popsala také, jak s rodinou utekli přes poušť Gobi, jen díky kompasu a později hvězdám na nebi. Byli připraveni spáchat sebevraždu, kdyby jim hrozila deportace zpět do Korey. Byla nucena sledovat svého otce, jak umírá. Poté ho musela ve tři ráno pohřbít. Byla svědkem „dobrovolného“ znásilnění své matky, která se nabídla místo ní – teprve třináctiletého děvčátka.

Při svém vyprávění propukla Yeonmi v pláč – vzpomněla si, jak osamocená si připadala na své cestě pouští. „Myslela jsem si, že můj osud nikoho nezajímá, ale vy jste ho teď vyslechli a zajímal vás, děkuji,“ uzavřela mladá dívka.

mrdlafka ( 8. června 2015 15:36 )

přesně tak to tady za komunistů bylo taky, ještě že nás Havel s Klauzem zachránily

mirkazam ( 8. června 2015 15:24 )

Chudáci lidé, kteří žijí pod uzurpátorkým vládnutím té nechutné bečky sádla..... 

japos22 ( 20. října 2014 11:10 )

To je ono

zabibol ( 20. října 2014 08:25 )

Je třeba zařídit okamžitou deportaci všech českých komunistických tupců,zrádců a kolaborantů do jejich země zaslíbené, Severní Koreje. Jedině tam budou šťastni.

xxyy ( 20. října 2014 00:07 )

Ona není pomatená. To pouze Blesk zkrátil článek o dvě třetiny, sem tam něco pomotal, něco vypustil.... Pokud si přečteš toto: http://imgur.com/gallery/UlMoa bude ti to dávat smysl.

Zobrazit celou diskusi