Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Důchodce chce přestěhovat celý panelák! 200 lidí si bude muset měnit doklady

Autor: čad - 
10. listopadu 2014
05:38

Téměř dvěma stovkám lidí z bytového domu v Benešově ulici v Třebíči hrozí, že si budou muset měnit všechny doklady. Může za to všetečný důchodce Zdeněk Štajnc, který si všiml, že ulice je označena z jedné strany jako Benešova a z druhé jako A. Kratochvíla.

„Více než dva roky se se mnou o tom nikdo na radnici nechtěl bavit,“ vysvětluje senior. Až po posledních obecních volbách dostala celá záležitost rychlý spád. „Podal jsem žalobu na jejich neplatnost. Obyvatelé domu mají neexistující adresu, a nemohli tudíž volit,“ poukazuje Štajnc.

Situaci s dvěma názvy jedné ulice vyšetřovali v pátek úředníci ministerstva vnitra. „Řekli, že do konce listopadu mně dají vědět,“ říká důchodce.

Sjednocení názvu ulice by znamenalo úřední přestěhování jeho obyvatel. Ti by si tak museli vyběhat doklady s novou adresou. To se jim nelíbí.

„Je to stěžovatel, který mrhá prostředky státu,“ zlobí se Iva Kršňáková, předsedkyně vlastníků bytů ve zmíněném domě.

„Doklady jsme tu už jednou měnili, to když se ulice Gagarinova měnila na Benešovu,“ říká Dagmar Daňová a názorně Blesku ukázala, kolik dokladů by si jen ona musela nechat vyměnit. „Víte, co by to bylo času stráveného po úřadech?“ dodala rozčileně.

e.44 ( 10. listopadu 2014 16:42 )

Spíš je pravděpodobné, že by jim bylo jedno, že nemůžou volit a spousta lidí (šťastní to lidé) úřady po většinu života k ničemu nepotřebuje. Já zkrátka vycházela z napsaného a z toho, že je něco takového skutečně možné. I když ve mnou zmiňovanym případě se na to přišlo po pár dnech a hned se to začalo řešit.

mememumu ( 10. listopadu 2014 16:12 )

To nejsou informace v článku, to jsou výroky onoho kverulanta v přímé řeči. Pravdu mám prostě a jednoduše já, je i ověřitelná z veřejných zdrojů, viz třeba ten odkaz výše. Opravdu si myslíš, že by z obyvatel 60 bytů nikdo nepřišel na to, že nemůže volit nebo že pro úřady neexistuje? Nudící se důchodce prostě vyrobil umělý problém, který přidělá práci mnoha desítkám lidí (úředníky, soudce atd v to nepočítaje).

e.44 ( 10. listopadu 2014 15:54 )

Vycházím z informací v článku (že nemohou volit atd.), které se podle mé zkušenosti můžou zakládat na pravdě. Pokud jsou informace pravdivé, mám pravdu já. Pokud nejsou pravdivé, máš pravdu ty. Něco podobného se totiž před lety stalo mé známé v Praze při přejmenování ulic, kdy došlo k přejmenování dvou ulic na jednu, ovšem podle oficiálních údajů k tomu nedošlo. Přišlo se na to právě díky tomu, že obyvatelé z té chybně přejmenované části ulice vypadli z evidence a při jednání na úřadech byli nedohledatelní.

mememumu ( 10. listopadu 2014 14:42 )

Jinak problém je v tom, že rohový dům má vchod z jiné ulice, než v níž mu byla přidělena adresa (číslo orientační). Což není zase až tak výjimečné, zde je to jen posunuto dál tím, že onen dům má 5 vchodů.

mememumu ( 10. listopadu 2014 14:38 )

Jsi tentokrát totálně mimo. Oni totiž bydlí na existující adrese, můžou volit, oficiálně existujou a žádné problémy jim z toho nemají důvod vzejít. Jsou úplně v pohodě. Jediné, co se nanejvýš stalo, je, že stát přidělil nějakému domu adresu (ulice + číslo orientační) v rozporu se svými interními předpisy. Ale jejich adresa je oficálně existující a (proto) ji mají zapsanou v dokladech. Viz například http://aplikace.mvcr.cz/adresy/Region.aspx?regid=73948 (jde o adresy Benešova 1, 3, 5, 7 a 9)

Zobrazit celou diskusi