Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obamova porážka: Demokrati dostali na frak! Voliči prý vytrestali prezidenta

Autor: ČTK, simao - 
5. listopadu 2014
22:22

Za vytrestání demokratického prezidenta USA Baracka Obamy považují americká média drtivé vítězství republikánů v úterních parlamentních volbách. Republikáni poprvé po osmi letech zcela ovládli Sněmovnu reprezentantů i Senát, takže se Obama během posledních dvou let svého mandátu nemůže o Kongres opřít.

Bílý dům je po porážce vládních demokratů v úterních volbách do amerického Kongresu připraven ke spolupráci s vítěznými republikány. V první reakci na volební výsledky to dnes ve Washingtonu prohlásil prezident Barack Obama. Jinak to pro něj ale nebyla rozhodně veselá tiskovka. "Republikáni měli dobrou noc," poznamenal šéf Bílého domu.

Ve Sněmovně reprezentantů, která se obměňovala celá, je celkem 435 míst. Republikáni mají nejméně 243, demokraté přinejmenším 176. Výsledky však ještě nejsou konečné. V Senátu měl Obama doposud oporu. Měnilo se však 36 křesel ze sta. A většinu dá teď dohromady opět opozice - republikáni mají 53 zákonodárců.

Vztahy na bodu mrazu

Podle Obamy lid vyslal signál, že politici se musejí starat o jeho potřeby, nikoli o spory mezi sebou. Obama prý hlasu voličů porozuměl: chtějí, aby se Washington "pustil do práce". A sám proto po oznámení výsledků zvedl telefon a zavolal pravděpodobnému novému vůdci republikánské většiny v Senátu Mitchovi McConnellovi, s nímž má mrazivé vztahy.

McConnell po rozhovoru řekl, že se těší na nalézání společných postojů republikánů a demokratů, zejména v oblasti obchodu a daní. Nebude ale překvapen, pokud bude prezident vetovat některé republikánské iniciativy, které ze Senátu vzejdou.

Obama se však na tiskovce věnoval i dalším věcem - za své priority označil kromě zvýšení výdajů na boj s ebolou i nový mandát pro nasazení americké armády proti Islámskému státu. "Svět musí vědět, že Spojené státy toto úsilí (porazit Islámský stát) podporují. Příslušníci americké armády si zaslouží, aby je jejich vláda jasně podpořila," konstatoval prezident.

Demokrati ztráceli a ztráceli...

Vedle kongresových voleb se v USA konaly volby do zákonodárných sborů ve více než čtyřech desítkách amerických států. Demokraté neuspěli ani tam. Ztratili většinu ve Sněmovnách reprezentantů ve státech Západní Virginie, Nevada, New Hampshire, Minnesota a Nové Mexiko a v Senátech států Nevada, New York, Maine, Colorado a Washington. Demokraté budou kontrolovat nejmenší počet zákonodárných sborů v jednotlivých státech Unie od roku 1860.

Vypsáno bylo také několik referend, mimo jiné o legalizaci marihuany. Pro její beztrestné rekreační užití se vyslovili obyvatelé Oregonu a Aljašky. Ve Washingtonu voliči schválili návrh, aby dospělí u sebe mohli mít až 57 gramů marihuany pro osobní potřebu a doma mohli pěstovat až šest rostlin konopí. V Coloradu a Severní Dakotě voliči odmítli opatření namířená proti potratům. V Arkansasu byl odhlasován konec alkoholové prohibice. V tomtéž státě, jakož i v Illinois, Nebrasce a Jižní Dakotě, se hlasující vyslovili pro zvýšení minimální mzdy.

popocatepetl ( 6. listopadu 2014 06:42 )

Ještě dva roky ne.

popocatepetl ( 6. listopadu 2014 06:41 )

Je vidět, že ty staré komoušské knihy "o loutkách z wólstrýtu" byly vaše oblíbené čtení. Nikdo jiný tuhle terminologii nepoužívá. Ale každý americký prezident od 2. světové války jim šel na ruku. Nejen Wall Street, ale také ještě mocnější zbrojní lobby a některým dalším mocným skupinám. Bush mladší si rovnou z Wall Street vzal ministra financí! (Obama aspoň tohle neudělal) a ropnou lobby dotáhl až na nejvyšší místa v Bílém domě a ve vládě. U dalších prezidentů to bude stejné, ještě dlouho se nic nezmění.

popocatepetl ( 6. listopadu 2014 06:35 )

Jojo. Tady roli hrála a hraje také politika nulové tolerance. Cokoliv Bílý dům navrhl, republikánsý kongres odstřelil, a vůbec to nemusí skončit příštími volbami bez ohledu na to, kdo je vyhraje.

fotrpjotr ( 6. listopadu 2014 05:06 )

A hned s ním na Guantánamo,aby vyzkoušel,ti co tam bezdůvodně sedí.

jentakjen-vegeta ( 6. listopadu 2014 01:20 )

Tady se to neděje, malá zemička, tak se odpálí jen mafie mezi sebou.

Zobrazit celou diskusi