Celá třída - tedy 29 studentů - je nyní ve vyšetřování místní policie. Přes mobilní chatovací aplikaci WhatsApp mezi sebou sotva patnáctileté děti sdílely nacistické konverzace, rasistické komentáře na účet židů a obdiv vůči Adolfu Hitlerovi. Studenti se zdravili výlučně známým pozdravem nacistů a občas si i nasadili "vtipný" knírek á la Hitler. Hajlovali i na fotografiích ve škole.

Rodiče se brání, že házet celou třídu z gymnázia nedaleko Lipska do jednoho pytle je nemyslitelné - každý z nich si myslí, že zrovna jejich dítě bylo jen nevinným divákem. Podle jednoho ze studentů, ale článek, který vyšel v místních novinách, byl přesně podle pravdy - celá třída byla vinna.

I učitelé se studentů zastávají: "Puberta je věk, kdy se děti snaží prolomit určitá tabu. Nemyslím si, že by chtěly otevřeně hlásat neonacizmus," řekl jeden z vyučujících.

Se studenty se má po podzimních prázdninách sejít psycholog. Za hlavní aktéry považuje policie dva hochy. Může jim hrozit až půl roku ve vězení - to je běžná sazba za propagaci nacismu.