Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stav nebezpečí pod Pálavou trvá! Na pomoc jede těžká technika

Autor: op - 
16. září 2014
14:20

Stav nebezpečí ve třech obcích na Břeclavsku, vyhlášený v pondělí večer hejtmanem Michalem Haškem kvůli hrozícím sesuvům podmáčené půdy, trvá. Na pomoc pod Pálavu přijela těžká technika!

Speciální bagr podle Haška celou noc pracoval v Dolních Věstonicích, kde hrozilo sesunutí svahu na kemp u Novomlýnských nádrží. „Podařilo se tak odstranit nové nebezpečí, které hrozilo ve Sklepní ulici. Díky terénním úpravám je teď situace v Dolních Věstonicích stabilizovaná a záchranáři z hlučínské jednotky hasičů se přesouvají sem do Strachotína,“ řekl Hašek po ranním zasedání krizového štábu na strachotínské radnici.

Video Sesuvy půdy na Pálavě: Rodina i její kotě muselo z domu pryč! - Ondřej Požár, David Vaníček
Video se připravuje ...

V obci se podle hejtmana řeší ohrožení osmi rodinných domů. V 16. hodin začal na odstranění stráně, která hrozí zřícením, pracovat bagr, který přijel z Prahy. Policie také v oblasti uzavřela některé komunikace a cyklostezky. „Chceme zabránit povodňové turistice. Všichni by tedy měli respektovat zákazové značky,“ varoval hejtman. Práce budou zřejmě trvat sedm až deset dní.

Vláda kvůli mimořádné události uvolnila 10 milionů korun, z nichž tři poputují na stavbu objízdné trasy pro obyvatele Dolních Věstonic.

Starostka Strachotína Lucie Danihelová (ČSSD) uvedla, že od rána sleduje situaci v lokalitě Pískovna, kde už mohli plynaři zčásti obnovit dodávky plynu. „Obyvatelé osmi evakuovaných domků jsou však stále u svých příbuzných. Uzavře se cyklostezka směrem do Pouzdřan. A v lokalitě bude pracovat naše jednotka hasičů, aby pomohla odstranit sesuv,“ upřesnila starostka.

Podle šéfa jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána bude speciální 60tunový bagr odstraňovat 3000 kubíků zeminy, což je pro představu 300 plných nákladních tatrovek! „Skrývka zeminy se bude dělat po vrstvách zhruba 15 centimetrů, abychom omezili padající masiv, který ohrožuje rodinné domky. Na nich se zabezpečí okna a dveře proti úlomkům a padající zemině,“ dodal Pelikán. Záchranné práce budou podle Haška stát kraj několik milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi