Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Počet obětí sesuvu půdy na západě USA vzrostl na 14

Autor: ČTK - 
25. března 2014
20:51

Záchranáři v americkém státě Washington se snaží vyprostit z bahna a trosek další oběti mohutného sesuvu půdy, který si vyžádal již 14 obětí. Informovala o tom místní policie, která ohlásila nález dalších šesti mrtvých těl. Pohřešováno je až 176 lidí.

Policisté ale doufají, že počet nezvěstných bude nižší, protože někteří pohřešovaní mohou být jinde a ještě se rodině či známým neohlásili.

Pohybující se masa bahna pohltila v sobotu ráno zhruba 35 domů a několik jejich obyvatel zůstává v nemocnici v kritickém stavu. Je mezi nimi i 22 týdnů staré nemluvně.

Záchranáři do neděle našli sedm mrtvých těl, osmý člověk zemřel v nemocnici. Nyní úřad šerifa okresu Snohomish potvrdil, že během pátrání v místě sesuvu objevily záchranné týmy dalších šest těl.

Asi deset záchranářů pátralo v obtížných podmínkách v bahně i v noci na dnešek. Podle nich je ale nepravděpodobné, že by se ještě někoho podařilo vyprostit z bahna a trosek živého. Podle šéfa záchranné služby okresu Snohomish Johna Penningtona se charakter operace mění ze záchranné na vyprošťovací. "Nikdy neztrácím víru a mnoho místních lidí ji neztratí nikdy, ale musíme přece jen vzít v úvahu realitu," řekl dnes ráno televizi NBC.

Pennington uvedl, že jeho lidé pracují v obtížných podmínkách, nemohou použít těžkou technikou a prohledávají trosky ručně. V neděli i v pondělí musely být záchranné práce na čas přerušeny, protože se půda začala místy opět pohybovat.

Sesuv, který v sobotu nastal asi 90 kilometrů severně od Seattlu na ploše zhruba 2,6 kilometru čtverečních, vyvolaly zřejmě nedávné silné deště. V zasažené oblasti, na jejímž místě stála bývalá rybářská vesnice, zablokoval místní silnici i řeku, takže způsobil také záplavy, kvůli nimž se lidé museli evakuovat do vyšších poloh.

miap ( 26. března 2014 02:49 )

Ubozak - komu neni shury dano, v apatyce nekoupi. Kdyby tam mel clena rodiny, nemohl by napsat tak primitivni komentar! Prat nekomu takovou hruzu ...

pgga ( 26. března 2014 01:01 )

Nema...USA..nema Ale ty mas..co?...

pgga ( 26. března 2014 01:00 )

Cech..ktery nic nema..ale stale kritizuje...

cerastes ( 25. března 2014 21:27 )

Ty jsi ale chudak......

Zobrazit celou diskusi