Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komu se vyplatí se stěhovat za prací: Platy napříč republikou!

Autor: Radka Růžičková, Adam Jaroš - 
11. září 2014
06:27

Český platový průměr mluví jasně. Nejvíc si s průměrným výdělkem ve výši 33 122 korun své pracanty hýčká Praha. Opravdu se ale všem vyplatí zamířit do hlavního města?

Blesk získal aktuální data ze srovnávače Platy.cz. Své hrubé platy do něj zadávají obyčejní lidé. Jedná se tak o srovnání skutečných příjmů skutečných zaměstnanců. A hned je jasno! Z 25 profesí napříč celou republikou jich 22 má skutečně nejvyšší příjem v Praze.

Podle odborníků ale nejsou rozdíly tak extrémní, jako v případě průměrné mzdy. „To že průměrná mzda je nejvyšší právě v Praze je samozřejmé. V Praze se koncentrují sídla velkých firem, jsou tu i zastoupení firem zahraničních, proto při hodnocení celkového průměrného platu za regiony musíte zohlednit o desítky procent vyšší výdělky jejich ředitelů, které následně zvedají celý průměr,“ říká Zdeněk Němec, analytik Platy.cz. Když se ale podle něj podíváte na průměry za jednotlivé profese, tak »neulétnou« o tolik, jako v celkové průměrné částce.

V Praze se učitelé nemají blaze

I když Praha většinou platí lépe než zbytek krajů, neplatí to pro každého. Za vzdělání dětí rozhodně hlavní město příliš neutrácí. Více než její kolegyně v Praze tak bere jihočeská učitelka v mateřské školce i učitel základní školy z Olomoucka.

Lékaře si hýčká Královéhradecko

Překvapivě více mají často mimo Prahu i lékaři. Nejlépe je na tom ten na Královéhradecku. „Přitom ale hned vedle, v Pardubickém kraji, jsou na žebříčku platů lékaři úplně vespod,“ říká analytik. Jiná situace je ale v případě sester. „Nejlépe jsou placeny ty pražské, berou v průměru o 3 tisíce více než karlovarské.

I sanitářů, tedy těch nejméně kvalifi kovaných zaměstnanců ve zdravotnictví, si v Praze váží nejvíce, v Královéhradeckém kraji berou o 2700 Kč méně.

koliaska ( 11. října 2018 22:48 )

Velmi zajímavý přehled. Děkuji mockrát. Musím říct, že například mně se stěhování za prací opravdu vyplatilo. Konkrétně jsem se stěhovala do Prahy. Podařilo se mi tam najít skvělé nové zaměstnání a dokonce ještě lepší byt, než jsem měla předtím. Ten se mi povedlo sehnat přes https://www.psn.cz/

e.44 ( 11. září 2014 12:59 )

Jenže ono je to i o tom co píšeš. Když prostě práce v místě není, vyplatí se dojíždět i když ti po odečtení nákladů na dojíždění zbyde jenom 11tisíc. 11tisíc je pořád lepší než nic. Znám ženský co se skoro popraly o uvolněné místo uklízečky ve škole tady v místě. Ovšem na inzeráty z krajského města, kde je stejná práce o něco lépe placená a cesta (trvající 20 minut) tam i zpět je vyjde pouze na 36,- denně, nereflektují, sedí doma a fňukaj jak jsou na tom zle.

sores ( 11. září 2014 12:13 )

Dojíždět se vyplatí jedině tomu, kdo bere nádherný plat!Měsíčně jsem projela 3 tisíce z výplaty 14 tisíc čistého.Nemluvě o ztrátě času! Jenže mi nic jiného nezbývalo, když široko daleko práce nebyla a bylo pár let do důchodu.Věčně kecají v telce, že češi jsou líní dojíždět.Když budu brát 50 tisíc,a budu za světla doma také budu s chutí dojíždět.To se to kecá tomu kdo má práci v místě bydliště a jezdí si MHD,že.

rudyptak48 ( 11. září 2014 09:06 )

Stěhovat se za prací, nebo stěhovat se za sociálními příspěvky se vyplatí v tomto státě pouze cikánům. Stát jim z našich peněz zaplatí nájemné byty a tak se jako švábi stěhují od jednoho města k druhému až zamoří celou republiku. Majoritě, která s nimi v těchto domech bydlí a nejbližšímu okolí, zbydou jen oči pro pláč. Cena jejich nemovitostí rapidně klesá až jim v konečném důsledku spadnou baráky na hlavu. Je to také jistý druh partyzánské války, kterou stát dotuje a podporuje proti vlastním poctivým občanům.

lug70 ( 11. září 2014 08:53 )

U nás se běžnému člověku stěhovat za prací vůbec nevyplatí. Opouštět místo, kde se člověk narodil, rodinu své přátele a přestěhovat se někam, kde nikoho nezná a kde bude mít dražší náklady na bydlení než v rodném městě, vesnici jen proto aby vydělal o dva, tři tisíce více, tak to je úplná blbost. Jo, kdyby mezi regiony byly rozdíly výdělků v desítkách tisíc, to by byla jiná.

Zobrazit celou diskusi