Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pirát silnic u soudu: Za zabití dvou lidí jen šest let!

Autor: hra - 
4. září 2014
16:30

Spravedlnost dostihla Jana Schovance (22), který stráví 6 let ve vězení. Poslal ho tam soud za to, že loni v říjnu sedl za volant opilý. Na silnici u Vodňan srazil v noci mladý pár a ujel. Marie Ž. (†27) zemřela na místě, Martin H. (†28) v sanitce. Na stopu řidiče přivedla policii registrační značka nalezená na místě nehody.

Řidič v autě vezl i svého bratra Jiřího (19). Za husté mlhy a rychlostí nejméně 109 km/hod narazilo auto do páru, který šel po prostředku silnice. Sportovci Marie a Martin se před tím zúčastnili orientačního běhu a v noci se vraceli z posezení s přáteli. Podle znalců obě těla po srážce dopadla na přední sklo. Muž přeletěl přes auto. Žena částečně zapadla do vozu a pak se sesunula z kapoty. Mladíci odjeli, aniž by jim poskytli pomoc.

„Myslel jsem, že to byla srnka,“ tvrdil řidič policistům i soudu. „Dlouho jsem neviděla takovou neúctu k životu, lhostejný a cynický přístup,“ řekla státní zástupkyně Monika Čížková. Bratři totiž cestou domů vyhodili z okna sukni dívky, která se při nárazu zachytila v autě. Navíc Janu Schovancovi přitížilo, že už dříve měl problémy se zákonem za řízení v opilosti. Tvrzení bratrů, že si spletli dva lidi se srnkou, soud neuvěřil.

S trestem pamatoval i na spolujezdce. Jiří dostal za neposkytnutí pomoci a za to, že pomáhal bratrovi zahladit stopy, dvouletou podmínku s pětiletým odkladem. Řidič navíc musí zaplatit rodičům a sourozencům mrtvých kolem 2,5 miliónu korun. „Morální a společenská újma se těžko vyjadřuje. Například Marie byla mimořádně aktivní. Znala několik světových jazyků, pracovala jako dobrovolnice v boji proti AIDS v Africe,“ řekl na adresu zabité ženy soudce Roman Šustr. Státní zástupkyně se na místě odvolala, požaduje pro oba bratry přísnější tresty. 

deratizator ( 14. října 2014 15:29 )

idiote, zjisti si v zákonech co to je vražda 

lobotom ( 4. září 2014 21:07 )

Dvojnásobná vražda = 6 let, neúmyslné zranění = 22 let. Vítejte v Česku.

dana1911 ( 4. září 2014 20:55 )

ozralej je jedna vec a pod vlivem ta druha takze mi chcete rict ze z jenoho nebo dvou piv je nekdo ozralej

turek1 ( 4. září 2014 19:55 )

(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

turek1 ( 4. září 2014 19:54 )

jasne jestli je ridic ozralej tak je to neumyselne zabiti? uz ze sedne za volantem pod plivem alkoholu uz je potencialny vrah ne?takze bych to nebral jako neumiselny zabiti.a jestli nekdo obhajuje take lidi tak by mnel prozit aby mu nekdo ozralej zabyl nekoho blizkeho aby pocitil jake je to.za taky cin soudit jak za vrazdu.

Zobrazit celou diskusi