Svatební hostina a seznamka v bufetu Koruna: Příběhy z legendárního podniku na Václaváku

Autor: simao, simao - 
27. srpna 2014
19:20

Býval tam pořádný mumraj, dlouhé fronty mlsalů, kteří si nenechali ujít příležitost občerstvit se ve známém bufetu. Automat Koruna se však stal svědkem nejen řady spokojených zákazníků, ale třeba i svatební hostiny nebo seznámení s neznámým. Právě o takové příběhy se s námi podělili čtenáři Blesk.cz.

"Studoval jsem VŠ a při studentských návštěvách pohostinských zařízení jsem se vsadil se spolužáky, že se do měsíce ožením. Realizační tým byli tři nejlepší kamarádi a kamarádky," začíná své vyprávění Čestmír Vacek. Nechali si prý vytisknout i oznámení, svatbu naplánovali na staroměstskou radnici.

Falešná svatba s hostinou v Koruně

"Jeden ze zvědů sledoval, zda někdo z obeslaných dorazí, nevěřili tomu totiž příliš. Když jich bylo asi půl hodiny před obřadem u radnice asi 10, tak jsme s nevěstou v dlouhých bílých šatech a se svědky vylezli ven, abychom zabránili průniku přišlých známých do radnice. Tvrdili jsme, že svatba před námi nepřišla a že nás vzali dříve," prozrazuje Čestmír zápletku téhle habaďůry. 

"Jeden z dalších forú této svatby byla hostina v bufetu KORUNA. Příchodem do bufetu jsme vzbudili velkou pozornost, cvakaly i fotoaparáty, obsadili jsme jeden pult určený ke konzumaci ve stoje a všichni hosté dostali dršťkovou polévku a malé pivo," prozradil Čestmír, jak vypadalo neobvyklé svatební menu. Tím však tahle zábava nekončila. "Kamarádka svědkyně využila pozornost okolí, zula si botu a obešla celý bufet s žádostí o příspěvek na novomanželský pár. Vybrala na tehdejší dobu poměrně závratnou sumu 750 Kčs. Pozřeli jsme a za potlesku přítomných bufet opustili a odpoledne jsem se šli namazat na parník," dodává čtenář.

Růže od neznámého

Čtenářka Daniela Urbani pak přidala historku jiného rázu. V Koruně se seznámila. "Kdo by neznal palác Koruna - architektonický skvost pozdně secesního stylu - na rohu Václavského náměstí a ulice Na Příkopě. Zvláště my VŠ studenti, kteří jsme vždycky mívali hluboko do kapsy, jsme si zde v bufetu dávali oblíbené gáblíky a jahodový koktejl za lidové ceny. Potkat jsme tu mohli mnoho zajímavých lidí - úředníky, dělníky, inženýry, řidiče, studenty, profesory, malíře, sportovce, Čechy i cizince. Já tu ještě jako VŠ studentka potkala zajímavého kluka - studenta architektury, který spíš vypadal jako bezdomovec," vzpomíná paní Daniela.

"Popíjela jsem svůj oblíbený koktejl na stojáka u jednoho stolku, když tu najednou přede mnou stál asi stejně starý kluk v roztrhaných džínsech, vytahaném svetru a kšiltové čepici. ´Je tu volno ?´, zeptal se mě a po kladné odpovědi položil na stůl talířek s chlebíčky a puget růží," pokračuje. Dali se do jídla a později i do řeči, Daniela kvůli tomu málem nestihla autobus domů. Neodjela s prázdnou, od Tomáše dostala růže. Kdo by čekal hollywoodský happyend, bude však zklamán. Tohle je česká realita. "Už jsme se nikdy nepotkali a automat Koruna zanedlouho zavřeli," dodala Daniela.

Ten páreček je volný?

Na jiný druh lidí pak narazila v Koruně paní Lída. "Mimo hotových jídel, byla Koruna proslulá vynikajícími párky v přírodním střívku. V roce 1968 se v bufetu pohybovalo několik mužů, kteří dojídali zbytky. Často byla slýchaná otázka ´Ten páreček je už volný?´ Občas si někdo odskočil pro pivo a u opuštěného párečku už někdo hodoval," přidává svou vzpomínku. 

Chutnalo vám v Automatu Koruna nebo jste tam dokonce pracovali? Máte doma fotku jídelníčku z tohoto legendárního bufetu? Nebo nějakou jinou zajímavou příhodu? Ozvěte se nám na Facebooku, mailu tip@blesk.cz nebo na telefonním čísle 724014586

cinderella1 ( 31. srpna 2014 00:14 )

Applegate: Our Hot Dogs http://search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=aaplw&p=Natural+Beef+and+Pork+Hot+Dog+price

cinderella1 ( 31. srpna 2014 00:07 )

A u nas je mozne bezne koupit parky, ve kterych je plnych 100% masa, hec! 100% Beef Hot Dogs; the addition of highest quality pork lends a smoky, rich dimension. http://www.applegate.com/products/natural-beef-and-pork-hot-dog

cinderella1 ( 30. srpna 2014 23:50 )

Nedalo me to a schvalne jsem ten cukr zvazila, jen tak ze zvedavosti. Jedna polevkova lzice piskoveho cukru ma 12,6 gramu (tedy ta moje lzice, mozna ze ma nekdo mensi a nekdo vetsi), jeden vanilkovy cukr ma 20 gramu ....takze je to suma sumarum nejakych 65,2 gramu dohromady a to je v cajku, pokud je to ovsem opravdu pro celou rodinu.

e.44 ( 28. srpna 2014 16:54 )

S tím cukrem jsi to tak zhruba o 300g přehnala a s. píše že to mají pro celou rodinu. Já to taky dělám vnoučatům, snědi tak půlku, zbytek dojí ten můj chlap. Ale dělám to jenom když zrovna u nás nemaji Pribináčky. Nevím co na nich s. vadí. Ty jsou stále dobré. Jestli on si to neplete s různými jinými rádoby "pribináčky".

e.44 ( 28. srpna 2014 16:47 )

Dost nereálné Po nějakém jídle ti desetkrát nic nebude a po jedenácté ti prostě nesedne ani nevíš proč. Nebo proč si občas nedat něco co ti fakt chutná i když tě to třeba nadýmá ale ty víš co ti od toho nadýmání rychle pomůže? K zažívacím problémům všeho druhu můžeš přijít i v těch nejlepších restauracích jak u nás, tak hlavně v cizině a není to použitím špatných surovin, jde spíš o to že v jídle může být koření nebo jiná ingredience o které nevíš, že ti nesedne. Jíst tak aby nebylo třeba nic k zabírání, to by byl hodně chudý a nudný jídelníček

Zobrazit celou diskusi