Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pozvat holku na jahodový koktejl do Koruny, to bylo něco, vzpomínají čtenáři

Autor: simao - 
27. srpna 2014
06:05

Vepřenky, ruské vejce, bramboráčky, gulášek, jahodový koktejl... Návrat legendárního pražského bufetu Koruna čtenáře Blesk.cz zaujal. Řada z nich s láskou zavzpomínala na časy, kdy se chodili občerstvit do Koruny. Po divadle, výstavě, nebo jen tak, když byl hlad a chuť na některou z místních delikates.

Automat Koruna stával na Václavském náměstí. Majitel secesního paláce Tomáš Plachý se rozhodl v příštích dvou letech zašlou slávu Koruny vzkřísit. Nyní se hledá provozovatel, který do Koruny vrátí gastronomické lahůdky.

"Ve výčtu proslulých specialit Automatu Koruna jste zapomněli na dršťkovou, resp. gulášovou polévku se skvostnými rohlíky z Václavské pekárny (teď je tam jakési přiblblé kasino) a hlavně na tzv. ´vepřenky´ - jakousi skromnější obdobu anglosaských hamburgerů. Z ideologických důvodů to ovšem byly ´vepřenky´. Stávala se na ně stejně dlouhá fronta jako na proslavené bramboráky, resp. jahodový koktejl. Mimochodem, pozvat slečnu do kina a pak do Koruny na jahodový koktejl, to už bylo něco! Tedy, dokud nám ještě nebylo 18 a nikde by nám nenalili," zavzpomínal pro Blesk.cz čtenář Karel.

Právě jahodový koktejl zaujal více čtenářů. "Jsem z Plzně, ale do Prahy jsem jezdil velmi často a první co jsem udělal, šel jsem na jahodový koktejl, který neměl konkurenci. Dnes jenom vzpomínám na prima automat Koruna," uvedl Václav Kovařík. To paní Alena vyrostla v centru Prahy a netají se tím, že je tzv. "asfaltové dítě". "Do Koruny jsme jako děti, ale i v pubertě, chodili neustále právě na ten proslulý, ale fakt výborný jahodový koktejl," napsala nám.

Po výstavě i divadle jedině do Koruny

"Mám nezapomenutelné vzpomínky, hlavně na mého tatínka. Nebyla jediná výstava či návštěva divadla, abychom neskončili v Koruně nebo u jednoho ze stánků na buřtu. Nikdy jsme s rodiči tuto tradici neporušili a nemohlo se jít domů dřív, pokud nebyl mastný flek na kravatě či večerní róbě. Nebylo nad teplou gulášovku s rohlíkem v zimních měsících, tenkrát snad za 10,- Kčs a nad půl litru jahodového mléka. Na tehdejší dobu v mých 10ti a více bývalo nezvykle dlouho otevřeno až do 22 hod. Vždycky jste dostali na talíř vše, co vonělo čerstvostí a obsluha se Vám omlouvala, že rohlík je poněkud tvrdší, jelikož je od rána. Raritou opravdu bylo ´ruské vejce´. Jedno z nejchutnějších co by jste v tehdejší Praze našli," napsala paní Lucie Vosková.

I další čtenáři však měli své oblíbené položky v nabídce Koruny. "Jako zahraniční student jsem v 80. letech chodíval ke Koruně hlavně na bramborový salát s plátkem sekané," uvedl Miguel Gonzales, zatímco další čtenářka si nemohla vynachválit okurkový salát. "Korunu jsem navštěvovala od roku 1961. Byla jsem mladinká, bílý kostýmek jsem si potřísnila guláškem. Utíkala jsem do kuchyně, kde mi to krásně vyčistili. Manžel byl sólista v Národním divadle. Chodívali jsme tam vždy po představení. Myšlenka obnovit Korunu by se mi hrozně líbila. Bylo to typicky české. Musela by se ale zachovat původní receptura... V létě stačil okurkový salát. To vás tak osvěžilo," dodala další z pamětnic.

Chutnalo vám v legendárním Automatu Koruna nebo jste tam dokonce pracovali? Ozvěte se nám na Facebooku, mailu tip@blesk.cz nebo na telefonním čísle 724014586

podlesni ( 30. srpna 2014 09:27 )

Kdepak Koruna, to se už nepodaří vzkřísit. Navíc by to museli pronajmout fakt člověku, co si starou Korunu pamatuje a né nějakému řetězci, co jich je dnes plno. Muselo by to rejžovat, ale nezvládl by to kdejakěj hejhula z mekáče...

baronessa ( 28. srpna 2014 16:25 )

recept nesháněj, tady ho máš (aspoň já to tak dělám). 30 dg tvrdého sýra nastrouháš nahrubo. Na plech prostřeš pečící papír, sýr na to rovnoměrně do obdélníka nasypeš a v horké troubě necháš rozpustit na jednolitou placku. Na vychladlou pak pokladeš nějaký dobrý salám uherákového typu, můžeš šunku, uzeninu...na to namažeš Lučinu či jinou vhodnou pomazánku, posypeš pokrájenou červenou paprikou a zatočíš. necháš proležet, krájíš. Náplně si udělej podle chuti, toto je základ.

9rot6 ( 28. srpna 2014 06:57 )

Koukám,že tu rozproudila diskuze o Koruně a ne všichni jsou spokojeni, ale dovolím si tvrdit, že kvalita tehdejších jídel a dnešních se nedá vůbec srovnávat,tehdy to byly potraviny ane ošizený a nastavovaný "srágory" co se vydávají za potraviny, když jste si dal párek tak to byl párek kde bylo 80% masa,a jiné a jiné výrobky,co se týče potravin,je to samozřejmě nostalgie,ale má to něco do sebe.

kurnika ( 27. srpna 2014 21:49 )

Chodit do mléčných barů bylo za socialismu opravdový požitek. Fantastický pochoutkový salát, nebo třeba sýrová roláda, musím na ni sehnat recept. Užasné chlebíčky, šunkové nebo vajíčkové, Fantastické mléčné koktejly, zákusky strašně dobré z opravdové šlehačky (ta hnusná jestě tehdy nebyla)Co se týče cen tak to nevím jestli to bylo doopravdy levné protože tehdy se málo vydělávalo.

venxa ( 27. srpna 2014 18:17 )

Spravny hamburgetoceny Heineken je rozhodne lepsi nez bucek nebo veprenka ale musite si ho dat v Montana's nebo u Kelsy's. Burgery u techto retezcu se nemou srovnavat se smejdem delanym ze zmrzlych placicek delanych na plechu u Mc'Donalda. A mimochodem tyto retezce vetsinou take maji toceny Heineken, coz je velice dobre Holandske pivo.

Zobrazit celou diskusi