Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přítel bostonského atentátníka Carnajeva: Přiznal vinu!

Autor: ČTK - 
21. srpna 2014
23:53

Dias Kadyrbajev, přítel Džochara Carnajeva, hlavního obviněného v případu loňského bombového útoku na bostonský maratón, se dnes před soudem ke své vině přiznal. Před soudem v Bostonu prohlásil, že ve snaze mařit vyšetřování odnesl z Carnajevova pokoje na kolejích batoh s pyrotechnikou a notebook.

Dvacetiletý Kazach se tak vyhnul přísnějšímu trestu. Podle advokátů obžaloba souhlasila s tím, že v procesu s Kadyrbajevem nebude v případě přiznání viny žádat přísnější trest než sedm let vězení. Přelíčení má začít 8. září, verdikt má padnout 18. listopadu.

Kadyrbajev původně prohlašoval, že je nevinný. Podle vyšetřovatelů ale spolu se svým krajanem Azamatem Tažajakovem, jehož porota minulý měsíc uznala vinným, po atentátu na Džocharovu žádost odnesl z jeho pokoje na kolejích batoh s pyrotechnikou a notebook.

Kadyrbajevovi hrozilo až 25 let vězení. Soud s Tažajakovem začal na počátku července a byl to vůbec první z několika připravovaných procesů se čtyřmi kamarády Džochara Carnajeva. Dalšími jsou Američan Robel Phillipos, který je obviněn z lhaní vyšetřovatelům.

Čtvrtým je Chajrulložon Matanov z Kyrgyzstánu, který podle obžaloby smazal ze svého počítače soubory potřebné k vyšetřování a rovněž lhal policistům. Džochar Carnajev byl obviněn ve 30 bodech obžaloby, ale vinu popřel. Podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem umístili 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratonu dvě bomby ukryté v černých pytlích.

Tamerlan zemřel loni 19. dubna při přestřelce s policií, Džochara policie dopadla o den později a soud s ním má začít v listopadu. Hrozí mu trest smrti.

japos22 ( 22. srpna 2014 12:08 )

Přiznal se, aby místo 25 let dostal 7 - Přiznal by se, i kdyby to nebyla pravda

zabibol ( 22. srpna 2014 08:24 )

Další zlo pocházející z Ruska.

Zobrazit celou diskusi