Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neprávem odsouzení za znásilnění: Dostanou odškodné 800 milionů!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. června 2014
11:09

Město New York po letech sporů odsouhlasilo vyplacení obřího odškodného pětici mladíků, kteří byli i kvůli chybnému postupu policie neprávem odsouzeni za brutální napadení a znásilnění v Central Parku v roce 1989. Muži dostanou milion dolarů za každý rok strávený neprávem za mřížemi, celková suma tedy bude činit 40 milionů dolarů (800 milionů korun).

Pokud výši odškodného potvrdí federální soudce, půjde v historii New Yorku o nejvyšší částku vyplacenou nespravedlivě odsouzeným.

Pětice mladíků černošského a hispánského původu ve věku 14 až 16 let byla v roce 1990 odsouzena za to, že brutálně zbili a znásilnili mladou investiční bankéřku, která si šla zaběhat do Central Parku. Ve vězení každý z nich strávil šest až 13 let, než soud v roce 2002 potvrdil jejich nevinu. K činu se totiž po předložení dalších důkazů přiznal někdo jiný.

Odsouzení se poté začali soudit o odškodné a tvrdili, že policie hrubě zanedbala své povinnosti a obvinila je na základě jejich rasového původu. Mladíky policie hodiny vyslýchala bez přítomnosti obhájce a bez možnosti kontaktu s rodiči a jejich přiznání si podle nich vynutila.

djaba ( 21. června 2014 21:22 )

Dobrý právník k nezaplacení .

Zobrazit celou diskusi