Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kate Zemanová to zvládla, skoro pětina žáků ne: Státní maturity dopadly nejhůř v historii!

Kateřina Zemanová zkoušku dospělosti zvládla. Skoro pětina žáků však u státní maturity neuspělo
Kateřina Zemanová zkoušku dospělosti zvládla. Skoro pětina žáků však u státní maturity neuspělo  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Mária Rušinová)
Autor: ČTK, simao - 
20. června 2014
10:03

Kvůli svým školním výkonům byla Kateřina Zemanová poslední dobu pod drobnohledem, odmaturovala však úspěšně, dokonce s vyznamenáním. Státní maturity ale letos v Česku dopadly obecně dost mizerně. Nezvládlo je celkem 18,7% z těch, kteří je vykonávali poprvé. Je to nejhorší výsledek od jejich zavedení v roce 2011!

Kateřina Zemanová odmaturovala na soukromém pražském gymnáziu Amazon, maturitní vysvědčení převzala i za dohledu svého prezidentského otce Miloše a první dámy Ivany Zemanové. Byla to velká sláva amerického střihu, v talárech, s českou, ale i americkou hymnou a s vyhazováním čtvercových klobouků do vzduchu... Důvod k podobné radosti však nemá skoro pětina dalších středoškoláků, kteří nezvládli státní maturitu!

Děsivé zhoršení studentů

Čeští maturanti se ve srovnání s loňským rokem zhoršili ve všech předmětech. Vedle matematiky, z níž propadlo 24,1% studentů, dopadla nejhůře němčina s více než pětinou neúspěšných. ČTK to dnes sdělil mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Jan Pohanka.

Letošek překonal i dosud nejhorší rok 2012, kdy propadlo 18,2%. "Problém není ani tak meziroční zhoršení, ale příliš vysoké procento neúspěšných. Je to neefektivní a neekonomické. Podle mého názoru je příliš mnoho studentů na maturitních oborech," řekl Radiožurnálu ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

V řádném termínu na jaře absolvovalo první pokus maturitní zkoušky 70 236 žáků. Bezmála deset tisíc přihlášených nakonec k maturitě z různých důvodů nešlo. Didaktické testy a písemné práce probíhaly od 2. do 13. května, ústní zkoušky mohli ředitelé středních škol naplánovat mezi 16. květnem a 10. červnem.

Pokles produktivních dovedností žáků

Prohloubil se však také rozdíl mezi jednotlivými typy středních škol. Na gymnáziích státní maturitu nezvládla jen 3,3% z těch, kteří ji konali v řádném termínu. Na nástavbách, které byly na opačném konci spektra, to bylo 44,8%. Při započítání všech maturantů se tam neúspěšnost dokonce na tři desetiny přiblížila padesátiprocentní hranici.

Maturity opět prokázaly pokles produktivních dovedností žáků, uvedl v tiskové zprávě Cermat. Zatímco při řešení uzavřených úloh s výběrem z možností byli maturanti úspěšnější než v předchozích letech, klesla naopak jejich schopnost řešit otevřené úlohy, kde musejí odpovědi sami formulovat.

Video Kate Zemanová dostala vysvědčení, táta Miloš hrdě třásl pravicí - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...

lukreciaborgia ( 20. června 2014 11:43 )

Jak měla asi maturovat na soukromém anglickém gymnáziu.Rozhodně nematurovala z matematiky,fyziky,chemie,dějepisu,zeměpisu a jiných předmětů,co se na gymnáziích uší.Maturovala z češtiny ,ingliš,nějaké společenské aktivity a snad dějiny Oxfordu.Anglicky musí umět,protože byla půl roku v USA a zbytek v Anglii a něco málo na Maltě.Kdyby dostala dvojku z čehokoliv,byla by to ostuda.Za našich mladých let byla ještě povinná matika.Dneska jsem dala spočítat čerstvému maturantovi a budoucímu studentovi Vysoké školy ekonomické v Praze,kolik procent mi vlastně zvýši penzi,když dostanu těch 200.-Kč,jak hlásili na Radiožurnálu.No nevypočetl.Co si budem šeptat:..ještě že nešel na medicínu!!!!

haha ( 20. června 2014 11:18 )

nejsem fanynka Ivety ,ale Honzo 54 , do mrtvých se nekopá ,alespoň mezi slušnými lidmi

namhal ( 20. června 2014 11:17 )

Zapomněl jste na jedno že zde díky Havlovi vládne KSČ.

namhal ( 20. června 2014 11:15 )

Zde vládne zločinecká KSČ tak Zemanová ty zkoušky udělala.

ponda ( 20. června 2014 10:55 )

Prosím neporovnávejte neporovnatelné . Děti na učebních oborech dělí svůj čas mezi praxi a školu. Nemohou se tudíž naučit stejně jako na klasických středních školách a gymnáziích. Mnoho škol, méně dětí= horší úroveň vzdělání. Kdy už konečně někdo řekne nahlas, jak to skutečně je. Ne, to co mu vyhovuje

Zobrazit celou diskusi