Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

17 let od smrti policisty-hrdiny (†26): Vrah ho zabil při přestřelce v tramvaji!

Policista Michal Braniš (†26) zemřel před 17 lety, když se snažil ochránit životy cestujících v tramvaji
Policista Michal Braniš (†26) zemřel před 17 lety, když se snažil ochránit životy cestujících v tramvaji  (Autor: Policista.cz)
Autor: ljš - 
16. června 2014
16:48

Případ, který otřásl Českem! Dva pražští policisté jeli zneškodnit agresivního muže, který vyhrožoval cestujícímu v tramvaji zabitím. Jejich zásah ale přerostl v divokou přestřelkou, která skončila smrtí nejen útočícího násilníka, ale také jednoho z policistů. Ani po 17 letech na Michala Braniše (†26) jeho kolegové nezapomněli.

Michala Braniše a Luboše Kozára poslal operační důstojník linky 158 na náměstí Bratří Synků 15. června 1997. Na místě našli vyděšeného muže, který jim řekl, že mu neznámý cestující vyhrožoval v tramvaji číslo 11 smrtí. 

Policisté se proto rozhodli za tramvají vydat, protože agresivní muž mohl být nebezpečný i jiným cestujícím. Kozár tehdy celou soupravu v Nuselské ulici předjel a donutil zastavit.

Braniš pak chtěl předními dveřmi vstoupit do tramvaje, pachatel ale začal bez varování střílet. Mladého policistu, který neměl šanci jakkoli reagovat, zasáhl dvěma ranami. Zbraň pak obrátil i proti druhému strážci zákona, kterého vážně postřelil. Projektil jen těsně minul srdce.

Hledaný zločinec

Přestože byl Kozár vážně zraněn, využil toho, že na něj pachatel z tramvaje nevidí a doplazil se k postřelenému kamarádovi. Odtud pak útočníka překvapil. Celostátně hledaného lupiče a dvojnásobného vraha Zounka zasáhl několika ranami do různých částí těla. Ten se ještě odpotácel do zadní časti tramvaje, odkud chtěl začít další palbu.

"Kozár sebral zbytky sil a i navzdory svému těžkému zranění se vyplazil na poslední schod tramvaje, zde si podepřel ruku a několika výstřely vraha definitivně zneškodnil. Svou statečností a přesnou střelbou tak zachránil nejen svůj život, ale rovněž životy dalších cestujících," vzpomínají na zásah policisté na svém webu.

Oba strážci zákona byli s vážnými zraněními okamžitě transportováni do nemocnice. Zatímco Luboše Kozára se lékařům podařilo zachránit, Michal Braniš svým zraněním podlehl o měsíc a dva dny později.

Zabiti ve službě

K podobnému případu došlo přitom o víkendu na Slovensku. Policejního důstojníka Petera O. zastřelil při běžné silniční kontrole opilý řidič jeho vlastní zbraní. Na začátku května zase srazil zfetovaný řidič policistku Petru Z., když se před ním snažila ochránit další účastníky silničního provozu.

pravlast ( 16. června 2014 19:52 )

Lunaticu,opravdu nikdy a nikdo neřekl že jsi IDIOT? Pozor-ta informace je nebezpečná.

lunatic ( 16. června 2014 17:17 )

Pokud měli všichni 3 řádně označené jízdenky ,tak lze považovat případ za uzavřený ...

Zobrazit celou diskusi