Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První nositelka Nobelovy ceny žila v Česku! Bertha von Suttner zemřela před 100 lety

Autor: tp - 
15. června 2014
18:58

Celý život zasvětila boji za mír. V roce 1905 dostala jako první žena Nobelovu cenu, právě za mír. Její snaha nebyla marná, avšak týden po její smrti začala 1. světová válka. Jako by právě ona byla tou, která udržovala rovnováhu světa až do konce jejího života. To byla Bertha von Suttner!

V Praze nyní probíhá výstava k jejímu výročí smrti, Česká republika není volena náhodou, strávila tu velkou část svého života a Čechy měla velice ráda. Dostalo se jí vzdělání, lásky, porozumění a zkušeností, ze kterých těžila celý svůj život. To všechno pak zužitkovala při zahraničních misích, kde se však setkala i s neskutečnou krutostí, kterou války přinášejí.

Rusko-turecká válka na konci devatenáctého století ji ovlivnila takovým způsobem, že až do konce života bojovala za mír a porozumění mezi národy. Mezitím se setkala i se slavným Nobelem, se kterým údajně přišli na myšlenku zřízení Nobelovy ceny. Tu nakonec získala v roce 1905 a stala se tak první ženou, která toto ocenění získala.

„V letech před rokem 1914 se vzájemně poměřovaly všechny výhody a nevýhody staré a nové Evropy. Promýšlela se vhodnost a přiměřenost tradičních uměleckých, osobních a sociálních hranic, revidovaly se morální a teoretické základy a testovaly nové technické možnosti v urbanismu a medicíně – to vše najednou a v jednom městě, v němž se dalo „za jediný den prožít sto let“, jak po první světové válce o Vídni té doby trochu nostalgicky prohlásil Robert Musil,“ uvádějí organizátoři výstavy v Praze.

Napsala několik knih, ve svých dílech, zejména v románu Odzbrojte!, naléhavě varovala před závody ve zbrojení a hrozící válečnou katastrofou. Nemýlila se, těsně před její smrtí hrozila bezprostředně světová válka, která nakonec přišla. Ovšem v době, kdy už svět nemohla ovlivňovat tak, jako celý svůj život. Její smrt, 21.6.1914, byla velkou ránou a týden poté se rozhostil největší konflikt lidstva do té doby.


pohadkamaje ( 15. června 2014 21:15 )

Válka se ROZHOSTILA?!!! Rozhostí se maximálně klid, válka se ROZPOUTÁ!

Zobrazit celou diskusi