Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Světový unikát v Žamberku: Narodilo se 13 štěňat peruánského naháče!

Autor: jp - 
30. května 2014
19:23

Psí mámou rekordmankou se stala fenka peruánského naháče Charlotte (4) majitelky Jany Kalousové (34) z Žamberka. Porodila 13 štěňat, což je celosvětově podle databáze tohoto plemene dosud největší vrh.

Charlotte rodila vůbec poprvé. Porod devíti holčiček a čtyř kluků, jejichž otcem se stal brněnský několikanásobný republikový šampión Cracker (4), trval přitom jen sedm hodin.

„Ze začátku to bylo náročné. S partnerem jsme spali jen dvě hodiny denně. Bylo těžké štěňátka nakojit, protože Charlottka neměla dostatek mléka. Naštěstí pomohly náhradní kojné fenky. Teď už je to lepší,“ oddychla si Jana Kalousová, která se o deset naháčů a tři osrstěná štěňátka stará už pět týdnů při mateřské dovolené. Všechna jsou na prodej, ale tři už jsou zamluvená.

Peruánský naháč je původně nešlechtěné 3000 let staré plemeno, které pochází z Peru. Jsou to štíhlí, elegantní a rychlí psi, vhodní na všechny psí sporty.  Jsou chytří a mírumilovní. Málo štěkají, ale když hlídají, umí se ozvat hlasitě.

hairlessdog ( 1. června 2014 20:27 )

Tak jsem se nad diskuzí slušně pobavila . Pokud se budete chtít dozvědět něco o tomto plemeni, navštivte stránky mých dvou peruánských naháčů, z nichž jeden, ten střední, je otcem vrhu : http://www.hairlessdog.eu/ Co se týká vašich představ o ustrašených psech, neznám. Můj velký peruán váží 27 kilo a ujišťuju vás, že vzbuzuje celkem velký respekt . Oblečky dáváme jen když je opravdu pod 0 st. Jsou to úžasní psi, sportovně založení,odolní, netrpící na žádné nemoci, ale chápu, že se nemusí líbit každému.

naidka ( 31. května 2014 17:55 )

se psy je děsná psina, to mi vyprávěj . S těmi oblečky máš pravdu, ale když někdo namódí psa do nějaké své umělecké ruční práce nebo nedej bože nějaký přešitý kousek ze své garderóby , je to legrační, ale svůj účel to splní.

e.44 ( 31. května 2014 17:45 )

Mě kdysi taky přišly legrační všechny oblečky pro psy ale pak jsem zjistila, že mnohé mají své praktické opodstatnění a že jde taky dost o zdraví psa, jelikož se u nás chovají i mnohá plemena původem z mnohem teplejších krajů. To co je zjevně jenom pro parádu, to mi přijde skoro jako týrání psů. Ale když dáš třeba psovi do čerstvého sněhu slabý prodyšný svetr v kterém mu není zbytečně horko a neomezuje ho v pohybu, tak pak prostě ten čerstvý sníh, co by z něho měl nalepené koule ve všech chlupech, z něj s tím svetrem svlíkneš Nebo třeba beru když jsou psi menšího vzrůstu chráněni oblečkem aby odspodu neprochladli. Chránit v zimě takhle vnitřní orgány je u mnohých nutnost, ne paráda. Takový nastydlý ledviny dokážou hodně potrápit. Nebo já mám třeba psa o trošku delšího než by měl být a když třeba promokne a pak díky větru prochladne, tak ho ty záda chytnou děsným způsobem, takže pláštěnka je nutnost Jo, zkrátka není to s těma čoklíkama jednoduchý S tou fenečkou jsi mi připoměla párek krysaříků, co tu měli sousedi nějaký čas na hlídání. To jsem jednou vypustila psa ze dveří, zavírám a najednou slyším strašný kvílení, jako by někdo vraždíl malý pejsky, tak se ženu podívat jestli se v tom mym dobrákovi neprobudila krvežíznivá bestie a musela jsem se smát - ty dva prckové úplně mimo z toho že si k nim chtěl ten můj čuchnout vylezli na schody a neměli kam dál zdrhnout tak ječeli jak pomitutý a ten můj seděl pod schodama a jenom na ně nevěřícně koukal. Od tý doby jim nikdo neřek jinak než hysterky

naidka ( 31. května 2014 17:19 )

jedna paní od nás má fenku nahačku, ale ta má krátkou srst, prý jako jediná z celého vrhu. Jenom v největších mrazech má různé svetýrky, v dešti šusťák , přijde mi to legrační , ale asi není tak choulostivá. Jinak je hrozně bojácná, její panička jezdí s kočárkem a když se zastaví, fenka pod něj vleze a když se náš pes na ni jen podívá, už piští.

e.44 ( 31. května 2014 15:53 )

Jo, jo, tady do jedné z nedalekých chat jezděj jedni pražáci s malým skoronaháčem. Srst má tmavě šedou, takže nevypadá moc nahatě, ale má jí tak krátkou, že ho vůbec nehřeje. Museji ho oblíkat až do +15°C, jinak se pořád klepe. Ale jinak je to moc milej, chytrej a nekonfliktní pejsek.

Zobrazit celou diskusi