Muž, jenž používá krycí jméno John Smith, svůj návrat do ČR potvrdil prostřednictvím e-mailu tento týden norské veřejnoprávní televizi NRK.

"Moje plány jsou takové, jak už jsem uvedl dříve. Jakmile budu mít v pořádku doklady, opustím Českou republiku," sdělil nalezenec televizi NRK.

Muž si také norské televizi postěžoval na české úřady a média. "Zdá se, že tady probíhá kampaň s cílem mě očernit. Mimo jiné se tvrdí, že ztrátu paměti předstírám, abych se vykroutil z dluhů. To je nesmysl," prohlásil.

Muž již dříve norským médiím řekl, že v minulosti pracoval pro českou policii a podílel se na vyšetřování hospodářské kriminality, které se týkalo zločinů s odhadovanou škodou kolem 500 milionů korun. Ministerstvo vnitra ovšem uvedlo, že dotyčný nikdy nebyl zaměstnancem policie a že na ministerstvu vnitra pracoval pouze jako technik počítačové sítě.

"Vzhledem k tomu, že ministerstvo vnitra a policie snižují význam mojí role a pracovních úkolů, začínám si dělat trochu obavy," podotkl "John Smith".

Šestatřicetiletý muž byl nalezen bez dokladů a s poraněními 14. prosince ve východní části Osla ve sněhové závěji. Hovořil anglicky a rozuměl mimo jiné česky. Na nic ze své minulosti si prý nepamatoval. Norská policie tento měsíc zveřejnila fotografii dotyčného ve snaze dozvědět se o něm více. Česká policie následně identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali jeho rodiče. To potvrdily i testy DNA. Norská policie má podezření, že se muž stal obětí trestného činu, a případ dál vyšetřuje.