Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech nalezený v Norsku promluvil: Stal se obětí sexuálního útoku?!

Michal P. fotku svých rodičů nepoznal
Michal P. fotku svých rodičů nepoznal  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
10. dubna 2014
15:46

Nepoznává své rodiče a není mu povědomé ani jeho vlastní jméno, které mu vyšetřovatelé sdělili. Čech nalezený v Norsku Michal P. (36) podstoupí podle policie testy DNA, které by potvrdily jeho identitu. Vedle toho však raději zásadně změnil svůj vzhled. Bojí se útočníků, kteří ho prý okradli, svázali, zdrogovali a prý i sexuálně zneužili!

Norská policie dnes muži se ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v metropoli Oslu, sdělila jeho pravděpodobné pravé jméno a ukázala mu fotografie jeho předpokládaných rodičů žijících v České republice. U dotyčného to ale podle norského listu Dagbladet nevyvolalo žádné vzpomínky na minulost. Norská televize NRK uvedla, že muž má velké obavy z útočníků, kteří mu způsobili minulý rok zranění. Změnil proto svůj vzhled.

Čecha poznali rodiče. On je NE!

Nalezený muž se společně se svou advokátkou Cathrine Gröndahlovou dnes dopoledne sešel na delším setkání s norskými policisty. Ti mu předali podrobnější informace o jeho možné totožnosti, včetně podobizen jeho údajných rodičů. "Nepodnítilo to ve mně žádné vzpomínky. Jsem tím trochu zklamaný. Doufám však, že se to změní, až se s nimi setkám," prohlásil muž, který rozumí pěti jazykům včetně češtiny a říká si "John Smith".

Muž byl objeven v průmyslové východní části norské metropole Osla 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více.

Testy

"Jsem mile překvapen, že policisté přišli s tak jistým tipem po pouhých dvou dnech. Obával jsem se, že reakce (veřejnosti) nebudou seriózní," podotkl muž podle deníku Verdens Gang. "Policisté mi řekli, že jsou si téměř stoprocentně jistí tím, že to jsou moji rodiče. Jediné, co zbývá, je provést testy DNA," dodal muž. Podle Smithe by výsledky DNA mohly být hotové do pátku a on je prý napjatě očekává. "Počkám na výsledky testů a pak se (rodiče) pokusím kontaktovat," uvedl podle deníku Dagbladet.

V případě potvrzení totožnosti bude muž hledat odpovědi na všechny otázky týkající se jeho předchozího života. "Pokusím se zjistit všechno, co bude možné, prostřednictvím výpisů z bankovního účtu, záznamu o telefonických hovorech a podobně," konstatoval nalezenec, který mluví anglicky s východoevropským přízvukem a z dalších jazyků nejlépe podle svých slov rozumí česky.

Má strach

Poslední měsíce popsal jako "peklo". Norská veřejnoprávní televize NRK uvedla, že muž zásadně změnil svůj vzhled a nyní se jen málo podobá člověku na fotografii zveřejněné v médiích. Mimo jiné prý ubyl na váze a změnil účes. Svou stávající podobu publikovat prý nechce, protože se bojí útočníků, kteří ho napadli. Muž již dříve řekl, že byl okraden, zdrogován, zřejmě delší dobu svázán a také se patrně stal terčem sexuálního útoku.

"Ti, co to provedli, jsou pořád na svobodě. Do úterý nevěděli, že jsem přežil, ale teď to vědí, vědí, že jsem v Oslu. Nechci vystavovat svůj život nebezpečí, aby mohli dokončit, co začali," dodal.

jana999 ( 11. dubna 2014 08:04 )

divný je, že všechno zapomenul, jen ty jazyky ne, to moje kámoška, když měla mrtvičku, tak se musela všechno učit od začátku, nemohla si ani vzpomenout jak se jmenuje její manžel, číst, psát, všechno znovu. Ale lidský mozek ještě není prozkoumaný. Ale kluk je to pěkný, snad se z toho dostane

zaviracispendlik ( 11. dubna 2014 07:31 )

on má výhodu, nemůže otěhotnět

paragraf ( 11. dubna 2014 01:33 )

debile, to je na šest

ninka64 ( 11. dubna 2014 01:02 )

Trapný!

babicovyjedy ( 11. dubna 2014 00:01 )

Norove prej maji mala pera. to mel stesti v nestesti. kdyby ho nasli v Africe tak asi au au au

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání