Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výstřední stará panna a její špína: KLDR uráží prezidentku Jižní Koreje

Diktotár Kim Čong-un má za ženu Ri Sol-ču (vlevo). To prezidentka Jižní Koreje je bez manžela
Diktotár Kim Čong-un má za ženu Ri Sol-ču (vlevo). To prezidentka Jižní Koreje je bez manžela  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
2. dubna 2014
12:27

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou kvůli oboustranným vojenským testům a manévrům u neklidné státní hranice pokračuje. Projevuje se i ve slovních výpadech směrem k nepříteli. Tisk KLDR si nyní vzal na mušku svobodnou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje. Označuje ji za "výstřední starou pannu" a "žábu na prameni" a její nabídku na pomoc KLDR za podvod a "špínu".

Napětí na Korejském poloostrově by se opět dalo krájet. Severní Korea odpálila 500 dělostřeleckých granátů a raketu u svého jižního pobřeží - dobrá stovka z nich dopadla na spornou hranici s Jižní Koreou. Ta na tohle vojenské cvičení s ostrou střelbou odpověděla s využitím vlastního dělostřelectva.

V posledních týdnech však KLDR uskutečnila také sérii zkoušek raket středního doletu a v neděli pohrozila, že chystá "nový druh jaderné zkoušky". Vedle toho však probíhá přestřelka i na diplomatickém a mediálním poli. Série vzájemných urážek, které si znepřátelené státy vyměnily, zaujal i dnešní The New York Times.

Prezidentka přišla s nabídkou pomoci KLDR. Tvrdě narazila

Severokorejské státem kontrolované sdělovací prostředky totiž v úterý ostře a nevybíravě napadly jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje. Odmítly její nedávnou nabídku pomoci výměnou za ukončení severokorejského jaderného programu.

V pátečním projevu v německých Drážďanech přitom Pak Kun-hje slíbila rozsáhlé investice do zchátralého severokorejského průmyslu a humanitární pomoc dětem a kojícím matkám. I když tím prezidentka jen zopakovala nabídky svých tří předchůdců v úřadě, jednalo se o nejpodrobnější návrh, jaký kdy Pak Kun-hje KLDR učinila od nástupu do úřadu krátce po třetím jaderném testu KLDR v únoru 2013.

Výsměch prezidentce: Stará panna a její špína

Deník Rodong Sinmun z KLDR, ale nabídku jihokorejské prezidentky zesměšnil. Neprovdanou Pak Kun-hje označil za "výstřední starou pannu" a "žábu na prameni". Nabídku na pomoc označil za "snůšku podvodných triků" a "špínu", jejímž cílem je zničit severokorejskou vládu v čele s vůdcem Kim Čong-unem. Ten je mimochodem ženatý - s Ri Sol-ču. Severokorejskou rétorikou tedy žádný "starý panic"...

Jižní Korea ihned zareagovala a odsoudila KLDR za to, že vůči prezidentce používá "výrazy, jakých by se štítili i pouliční chuligáni". "KLDR si musí uvědomit, že způsobem, kterým se chová, nezíská nic a jen prohloubí svou izolaci," uvedla jihokorejská vláda v prohlášení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi