Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vitásková z ERÚ: Exministr Urban mne vydírá! Chce prosadit jen vlastní zájmy

Autor: lvi - 
4. března 2014
13:27

Podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové je cílem navrhovaných úprav energetického zákona její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Pozměňovací návrh k novele zákona, který ve Sněmovně předložil poslanec ČSSD Milan Urban, prý ohrožuje nezávislost ERÚ, navíc už dříve prý nabídl Vitáskově "směnný obchod", který údajně hraničí s vydíráním!

Zmiňovaný a diskutovaný návrh byl podle Vitáskové předložen bez odborné diskuse a se snahou obejít meziresortní připomínkové řízení. "Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami," uvedla Vitásková. Napsala proto v této věci otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Urbanem předložený pozměňovacích návrh k novele energetického zákona by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

Video  Alena Vitásková na tiskové konferenci  - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Osobní zájem a vydírání...

Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. "V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána, za mou podporu biometanu na oplátku nabízel zapomenout na radu," uvedla dnes předsedkyně ERÚ.

Tyto argumenty ale Milan Urban už před časem odmítl: „Tento návrh posouvá nezávislost jednoho člověka na pět čili posiluje nezávislost, transparentnost a profesionalitu,“ řekl Českému rozhlasu.

Urban také připomněl, že sama Alena Vitásková je z oboru:  

„Dříve dělala generální ředitelku Transgazu a k plynu má blízko. Nikdo ji nenapadá z toho, že účelově nějakým způsobem dnes zvýhodňuje RWE,“ domnívá se Urban. 

Alena Vitásková je v čele Energetického regulačního úřadu od poloviny roku 2011. Vyhlásila boj takzvaným solárním baronům a snaží se jim snížit státem vyplácené dotace. Už téměř devět měsíců je pod nepřetržitým dozorem ochranné služby poté, co se její auto někdo pokusil vytlačit z dálnice. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi