Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Solárníci, spadla klec! Vitáskové ERÚ podalo 56 trestních oznámení

Šéfka ERÚ Alena Vitásková oznámila, že její úřad podal celkem 56 trestních oznámení na solárníky
Šéfka ERÚ Alena Vitásková oznámila, že její úřad podal celkem 56 trestních oznámení na solárníky  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2013
12:32

A došlo i na solárníky. Energetický regulační úřad se pustil do pořádné kontroly fotovoltaických elektráren. Chyby přitom odhalil u všech prošetřovaných 183 elektráren, které získaly licenci na konci roku 2010! Na řadu z nich byla podána trestní oznámení.

Alenu Vitáskovou nedávno Forbes označil za druhou nejvlivnější ženu Česka. Hned po státní zástupkyni Lence Bradáčové. Faktem je, že je o ní v poslední době poměrně dost slyšet. V dobrém, i špatném. Zahájila tažení proti solární chobotnici, při kterém se spekuluje, že jí někdo šel po krku. Zároveň však na její hlavu padlo i jedno konkrétní obvinění jí samotné. Vitásková však vinu odmítá a pustila se do hloubkové kontroly zakázek pro solárníky z konce roku 2010. Výsledek? 56 trestních oznámení!

"Na základě výsledků těchto kontrol jsme podali 56 trestních oznámení přímo na policejní prezidium, které se týká elektráren s celkovým instalovaným výkonem 240 MW a celkovou roční výší podpory tři miliardy korun," informovala dnes šéfka ERÚ Vitásková. A dodala: "Trestní oznámení byla podána i na některé elektrárny, které patří do skupiny ČEZ."

Energetický regulační úřad (ERÚ) přitom kontroloval celkem 183 fotovoltaických elektráren, které získaly licenci v závěru roku 2010. Chyby zjistil u všech. Závažné nedostatky u 28 procent! ERÚ také předal dalších 120 spisů Nejvyššímu státnímu zastupitelství k další analýze. Skončí některý ze solárních baronů za mřížemi?

blooroses ( 14. listopadu 2013 14:47 )

Rozhodně bych nejásal dokud se nedostaví výsledky. A těmi nemyslím, že by třeba za neprávem získané čtyři miliardy zaplatili pokutu čtyři miliony a dostali čtyři roky podmíněně, jak je u nás zvykem....Bohužel však pochybuji, že tresty budou přísnější. To se spíš ten současný humbuk vytratí do ztracena.....

lobotom ( 14. listopadu 2013 13:53 )

 Tak ještě aby se to dotáhlo do konce a ti zloději všechny nakradené peníze vrátili, nebo jim byl zabaven veškerý majetek a museli si to odpracovat, což by byl pro ty nemakačenka největší trest.

manolla1 ( 14. listopadu 2013 13:26 )

Uvidíme, jakým směrem se to bude ubírat - jásat můžeme - až všechny ty zloděje pozavírají, zablokují účty, aj.

hu11 ( 14. listopadu 2013 13:26 )

To to ale trvalo ??? Je jisté, že tam není nic čistého

jsemtady ( 14. listopadu 2013 13:09 )

Konečně někdo šlápl hadovi na hlavu. Takhle se lidičky okrádá stát a vlastně i všichni občané v přímém přenosu!

Zobrazit celou diskusi