Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vitáskové hrozí 12 let: E-maily s ředitelkou nejsou podle ní důkaz!

Autor: simao, ČTK - 
4. června 2014
17:44

Šéfka ERÚ Alena Vitásková dnes vypovídala u soudu v kauze chybně vydaných licencí pro dvě sluneční elektrárny v Chomutově, které tím získaly od státu výhodnější podporu. Odmítla však, že by jakkoli pochybila. A také to, že by důkazem proti ní byla e-mailová korespondence s její podřízenou, ředitelkou odboru licencí Michaelou Schneiderovou.

Vitásková vede Energetický regulační úřad (ERÚ) od srpna 2011 a jde po krku solárníkům. Jenže sama má problém. Je na lavici obžalovaných v kauze dvou slunečních elektráren, které sice nebyly ještě ani dostavené, ale už získaly licenci. 

K podivnému udělení licencí došlo ještě před nástupem Vitáskové. Poslední den roku 2010. Získaly je sluneční elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Zajímaví jsou na nich i jejich majitelé - Alexander a Zdeněk Zemkovi, synové miliardáře Zdeňka Zemka st.

Licence jim byla udělena poněkud předčasně. Ještě před jejich dostavěním. Fór však byl v tom, že do konce roku 2010 stát vyplácel 12 150 Kč za vyrobenou megawatthodinu, od roku 2011 se státní příspěvek na solární energii smrskl na 5 500 Kč/MWh. A majitelé tak logicky na udělení licence velmi pospíchali. Podle obžaloby však předčasným udělením vznikla státu škoda až 2 miliardy korun.

Vitáskové: Padaly na mě ze skříně desítky kostlivců

Vitásková vlastní pochybení odmítla i dnes u brněnského soudu. A uvedla: "Byla jsem šokovaná, jak to na úřadě vypadalo po mém nástupu do funkce." Podle ní tam tehdy "kostlivci vypadávali ze skříní po desítkách". S kritikou úřadu rozhodně nešetřila. "Augiášův chlév byl proti němu operační sál," dodala.

12 let však hrozí Vitáskové za to, že zabránila zahájení přezkumného řízení, ve kterém by úřad mohl licence odebrat. Udělení licencí pro dvě elektrárny přitom předcházela i další podivnost. Pracovníci ERÚ je zkontrolovali 20. prosince 2010 a zjistili nedostatky. Byl jim prý navíc předložen falešný revizní posudek na elektroinstalci zařízení. Přesto jim nakonec licence vydali. Jen pár hodin před změnu ceny za dodávanou energii... Také podle Vitáskové je zarážející skutečnost, že ERÚ takto bratrům Zemkovým vyhověl. Tehdejší vedení mělo podle ní "konat a 2. ledna 2011" si nechat celou věc vysvětlit.

E-mail není důkaz?

Šéfka ERÚ zároveň odmítla, že by důkazem proti ní byly e-maily s její podřízenou, nyní již bývalou ředitelkou odboru licencí Schneiderovou, která u soudu dnes byla také. Vitásková navíc dodala: "Důkazy proti mně byly získány v rozporu s trestním řádem. E-mailovou komunikaci nelze použít jako důkaz v trestním řízení proti mojí osobě." Obžaloba však viní Vitáskovou z toho, že věděla, že se Schneiderová znala se Zemkem starším, a nezajistila, aby byla Schneiderová vyloučena z řízení o licencích pro případnou podjatost. Vitásková dnes soudu řekla, že o jejich jakýchkoli přátelských vztazích neměla ani ponětí.

barbatus ( 20. června 2014 19:18 )

Hm, já toho "drzého fracka" na rozdíl od tebe znám řadu let.......

salto ( 5. června 2014 08:44 )

Samo, nic není důkaz, jsou to nadlidi a pro ně platí úplně, ale opravdu úplně jiná pravidla...

rumovapalice ( 4. června 2014 21:42 )

dlouho se z miliardář radovat nebude, na ukrajině už to začlo

popocatepetl ( 4. června 2014 18:13 )

Ta Schneiderová, to je tedy typický výraz drzého fracka, který je za vodou! Na každém snímku.

maruch ( 4. června 2014 17:54 )

Vitáskovou zavřít,elektrárny rozebrat a miliardář vrátit dvě miliardy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa